Ange ditt sökord

Rapningar är helt naturliga, men om de förekommer ofta kan de ha en sjukdom som bakomliggande orsak. Foto: Getty Images

Rapningar är helt naturliga, men om de förekommer ofta kan de ha en sjukdom som bakomliggande orsak. Foto: Getty Images

Rapningar – normalt eller sjukdom?

Rapningar orsakas av luft som har svalts ner i magen. Varje gång man sväljer mat eller vätska så sväljer man också luft, och när den luften kommer upp igen så rapar man. Vissa rapar oftare än andra, och det kan i undantagsfall ha en sjukdom som bakomliggande orsak.

Annons:

Rapar anses i många sammanhang vara ofint, och man kan få många ogillande blickar om man rapar i sällskap av andra. Trots detta så är det naturligt att rapa.

Om det händer allt för ofta, eller om man på annat sätt lider av det, så kan det vara bra att kontakta närmaste vårdcentral.  En läkare kan avgöra om det krävs åtgärder eller om det finns hjälp att få.

Vad beror rapningar på?

Den vanligaste anledningen till rapar är att luft som man svalt kommer upp igen. Endast 10 procent av luften kommer till under matsmältningsprocessen. När luften byggs upp i övre delen av magen så orsakar det en spänning, vilket får den övre magmunnen att slappna av. När detta sker så trycks luften upp i strupen och kommer sedan ut genom munnen.

Utöver orsaken ovan  finns det även sjukdomar som kan orsaka rapningar, och man upplever det då som om man rapar ovanligt mycket. Överdrivna rapningar kan orsakas av nästan alla sjukdomar som påverkar mag- och tarmkanalen. Exempel är tarmobstruktion, diafragmabråck, gastropares (fördröjd magsäckstömning) och gastrointestinal refluxsjukdom. Även födoämnesallergier, laktosintolerans, tumörer i mag- och tarmkanalen samt graviditet kan bidra till ökade rapningar.

Symtom på rapningar

Om man plötsligt har börjat rapa mer än vanligt så kan det räknas som ett symtom. Rapar man så mycket att det stör ens vardag så är det ett problem, och bör tas på allvar. Olika människor rapar olika mycket, men om rapningarna upplevs som onormala så finns risken att de också är det.

Diagnos vid upprepade rapningar

På vårdcentralen så får man svara på frågor angående sina rapningar. Det tas hänsyn till hur mycket man rapar, om det förvärras vid konsumtion av vissa livsmedel, om man upplever andra symtom tillsammans med rapningarna och om de har blivit värre. Utifrån detta kan läkaren sedan avgöra om och vad som kan göras för att lindra besvären.

Behandling vid rapning

Då rapningar i sig inte är någonting farligt eller ovanligt så måste orsaken först hittas innan behandling kan sättas in. Behandlingen kommer sedan att baseras på resultaten, för att få bukt på en eventuell bakomliggande orsak. Det går inte att behandla endast raparna, då detta är normalt, och då extrema rapningar i sig självt är ett symtom på någonting annat.

Övrigt om rapningar

Det finns många sjukdomar och tillstånd som kan medföra en ökning av luft i magen, eller som på annat sätt kan orsaka rapningar. Det är viktigt att ta kontakt med en vårdcentral om man upplever obehag när man rapar, eller om det händer oftare än vad som känns normalt. I de flesta fall så är det helt naturligt, men i undantagsfall så kan det vara någonting mer allvarligt. Några av de mer akuta tillstånden som kan orsaka rapningar är abdominal abscess och hjärtattacker.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: