Ange ditt sökord

Sköljer du ditt barns näsa med saltvattensköljning lindras symtomen och sköljs näsan ofta minskas mängden irriterande pollen. Foto: Shutterstock

Sköljer du ditt barns näsa med saltvattensköljning lindras symtomen och sköljs näsan ofta minskas mängden irriterande pollen. Foto: Shutterstock

Pollenallergi hos barn – råd kring behandling

Efter långa vintermånader ser de flesta fram mot varma och ljusa vårdagar. För många barn är vårkänslorna tyvärr inte lika angenäma. Rinnande, kliande ögon, nysningar och andningsbesvär som beror på pollenallergi blir allt vanligare hos barn,

Annons:

Allergi innebär att kroppen reagerar med överkänslighetssymptom mot vissa ämnen. Man kan vara allergisk mot födoämnen, damm, kvalster, mediciner, kemiska ämnen, pälsdjursepitel och växters frömjöl (pollen). Inte sällan är en allergisk person känslig mot flera saker.

Allergi hos barn

Barn i olika åldrar visar olika symptom på sina allergier och man brukar tala om en ”allergisk marsch”. Spädbarn drabbas av eksem, under de första levnadsåren är allergier mot födoämnen och astma vanligt, medan det från skolåldern är symptom från näsa och ögon som dominerar.

Under 1900-talets sista årtionden blev allergier mycket vanligare, och i dag har ungefär vart femte barn som börjar skolan eksem och i övre tonåren har ungefär lika många allergiska besvär från näsa och ögon.

Det är vanligt att allergier finns hos flera familjemedlemmar, men man ska komma ihåg att man ärver en benägenhet att reagera allergiskt, inte vilken sorts allergi eller hur allvarlig den blir.

Symptom vid pollenallergi

Allergiska symptom kan komma från i stort sett hela kroppen. Vid pollenallergi är det främst ögon, näsa och andningsvägar som drabbas.

Ögonen brukar klia, de kan vara röda och se svullna ut. Till skillnad från vid ögoninflammationer brukar det vara klart, vattnigt sekret och inte gulaktigt.

Förr kallades pollenallergi ofta hösnuva, och symptomen från näsan brukar vara vanliga. Det handlar om nysningar, nästäppa eller rinnande klar snuva. Ibland upplevs en klåda i ansiktet som gör att den allergiska vill klia sig kring näsan. Klåda i svalget är heller inte ovanligt.

Förutom snuva och nysningar kan andningen påverkas. En annars välbehandlad astma kan försämras under en jobbig pollenvår och andningen bli pipig eller att den sjuka hostar mycket. På grund av nästäppan sover många allergiker med öppen mun, vilket ger muntorrhet och snarkningar.

När man är allergisk är ofta hela kroppen påverkad och på spänn, man sover dåligt och irriteras av klåda och rinnande näsa. Många allergiker känner sig trötta och irriterade under allergisäsongen. Det är viktigt att ta tröttheten på allvar, precis som vid andra sjukdomar kan kroppen behöva vila mera för att fungera!

Till viss del beror graden av symptom på mängden pollen man utsätts för, så kan man minska exponeringen eller få bort en del av det man andas in kan symptomen lindras.

Behandling av pollenallergi

Vet man vad man är allergisk mot undviker man att utsätta sig för det och slipper besvären. Så enkelt är det i teorin, men inte i verkligheten. Växternas frömjöl sprids under vår och sommar och förs många mil med vinden. Det är nästintill omöjligt att vara i miljöer där pollen inte förekommer.

Allergiska besvär som drabbar ögon och näsa kan behandlas med olika mediciner, ofta behöver man en kombination. Det finns tabletter, ögondroppar och nässprejer. Medicinerna fungerar genom att minska utsöndringen eller hämma effekt av histamin, ämnet som orsakar de allergiska reaktionerna. Ibland behöver man också inflammationsdämpande kortison.

Att skölja näsan är en skonsam och viktig del i behandlingen. Det är pollenkorn som fastnat i näsans slemhinna som orsakar den problematiska inflammationen och det är viktigt att få bort dem. Sköljer man regelbundet näsan utsätts man för en lägre dos irriterande pollen. Man sköljer också bort damm, bakterier och viruspartiklar! Med saltvattenlösning/koksalt riskerar man inte att skada nässlemhinnan och kan skölja regelbundet, ofta och under lång tid. Helst ska man börja skölja näsan innan pollensäsongen börjat på allvar. Man ska också komma ihåg att inte skölja näsan precis efter man tar andra allergisprejer som då riskerar att sköljas bort.

Det är viktigt att berätta för skolan och fritidsföreningar att ditt barn har allergi, så att man kan hjälpas åt att lindra besvären. Ibland kan det vara så mycket pollen i luften att allergiska barn måste stanna inne på rasterna, eller i alla fall inte kan delta i utomhusidrotter. Det kan också vara bra att ordna till information för klasskamraterna och deras föräldrar.

Så hjälper du ditt barn komma till rätta med allergin

Om ditt barn får röda, kliande ögon, rinnande näsa, nyser ofta, hostar och verkar trött under vår eller sommar kan det bero på allergi. Då reagerar kroppen med en överkänslighetsreaktion på växternas frömjöl.

När du tror att ditt barn har pollenallergi ska du söka läkare. Inför besöket är det klokt att tänka igenom några saker:

  • Vilka symptom handlar det om?
  • När är besvären som störst?
  • Finns det något som förvärrar eller förbättrar symptomen?
  • Finns det andra i familjen som har allergiska besvär?

Allergi kan behandlas med ögondroppar, nässprejer och tabletter. De minskar symptomen både lokalt och i hela kroppen.

Du kan själv minska symptomen hos ditt barn genom att skölja dess näsa med saltvattenlösning. Sköljs näsan ofta så minskas mängden irriterande pollen. Skölj gärna innan andra nässprejer används, så är slemhinnan rensad från skräp och slem och medicinerna fungerar effektivare. Sprejer med saltvattenlösning särskilt anpassade för barn säljs på apoteken. Sådana sprejer är skonsamma och kan inte överdoseras.

Ett annat bra tips är att skölja barnets hår med vatten varje kväll innan sänggående. Pollen fastnar ofta i håret och kan skapa irritation under natten. Sov med fönstret stängt.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: