Ange ditt sökord

Pigluxation kan orsakas av att barnet lyfts i händerna. Foto: Getty Images

Pigluxation kan orsakas av att barnet lyfts i händerna. Foto: Getty Images

Vid pigluxation håller barnet armen lätt böjd intill kroppen.  Foto: Getty Images

Vid pigluxation håller barnet armen lätt böjd intill kroppen. Foto: Getty Images

Pigluxation – armbåge ur led hos barn

Pigluxation innebär att barnets armbågsled har hamnat snett, något som kan ske om man till exempel lyfter barnet från marken i händerna. Det är alltså ganska lätt hänt och kan ofta åtgärdas snabbt i vården. Ibland kan dock skelettskador uppstå.

Annons:

Vad är pigluxation?

Namnet pigluxation kommer från luxation, som betyder att något gått ur led och sannolikt från att man förr ofta anklagade pigan för att ha dragit för hårt i barnets arm. Vid pigluxation har barnets armbågsled inte helt gängat ur men delvis hamnat snett. Mycket riktigt orsakas det av dragning i armens längsriktning, ofta då barnet lyfts i armen eller handen från marken alternativt kastat sig åt andra hållet samtidigt som man hållit det i handen.

Eftersom barnen har så mjuka strukturer i lederna kan detta ske utan någon form av övervåld, vilket är viktigt för dig som förälder att komma ihåg. Det är alltså lätt hänt och ganska vanligt för läkare att träffa dessa barn på akuten. Men det är bra att tänka på att att inte lyfta barnet rakt upp genom att hålla det i händerna, utan det är bättre att ta tag runt om barnet och lyfta.

Symtom vid pigluxation

Barn som har drabbats av pigluxation vill eller kan inte röra armbågsleden. Armen hålls inåtvriden, lätt böjd i armbågsleden och intill kroppen.

Behandling och åtgärd av pigluxation

Ofta kan läkaren ganska enkelt rätta till armbågsleden på ett barn som har drabbats av pigluxation. Läkaren böjer barnets armbågsled i 90 grader. Därefter sätter läkaren sin tumme på underarmens benutskott i armbågsleden samtidigt som armen vrids utåt. Har manövern lyckats börjar barnet ofta använda armen igen direkt.

Om läkaren misstänker att skelettet kan vara skadat behöver armen röntgas innan åtgärden. Om det visar sig vara en skelettskada hanteras det på ett annat sätt, till exempel med gips. Men oftast är pigluxationer relativt okomplicerade och kan åtgärdas snabbt.

Annons:

Källor:

1177

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: