Ange ditt sökord

Ⓒ Anders Hallén, hudläkare Foto: Shutterstock

Ⓒ Anders Hallén, hudläkare Foto: Shutterstock

Necrobiosis lipoidica

Necrobiosis lipoidica är en ovanlig hudsjukdom. Den är 3 ggr vanligare hos kvinnor än män. Orsaken är okänd.

Annons:

Många (60-70%) med sjukdomen har också diabetes, men hos alla med diabetes ses den hos endast ca. 0,3%.

Klinisk bild

I början uppkommer välavgränsade gulaktiga fläckar, en eller flera, oftast på underbenen (80%). Huden förtunnas allt mer och blir genomskinlig, så att blodkärlen lyser igenom, och blir lätt utsatt för sårbildning.

Utseendet med en rödbrun till gulorange färgton, och den speciella hudförtunningen, är mycket karakteristiskt varför diagnosen sällan behöver bekräftas med provtagning från huden.

Sjukdomsorsak

Det uppkommer en inflammation och förtjockning av blodkärlens väggar i huden, och en s.k. granulomatös inflammatorisk reaktion i huden. Bindvävstrådarna blir defekta och mängden kollagen minskar.

Sambandet med diabetes är oklart, och svårighetsgraden hos en ev. diabetes, eller hur väl kontrollerad den är, påverkar inte hudförändringarna.

Förlopp

Sjukdomen utvecklas långsamt över många månader till år och kvarstår sedan i åratal, men kan i bland självläka med tiden.

Behandling

Tillståndet kan vara svårbehandlat. Regelbunden daglig användning av stöd- eller kompressionsstrumpa förbättrar cirkulationsförhållanden, erbjuder ett visst skydd mot skador med sårbildning, och är därför ofta en bra basbehandling. Din läkare avgör hur kraftig kompression som kan användas.

Tillägg av starkare kortisonpreparat kan ha god effekt i tidiga fall. Behandling med vissa äldre s.k. trombocythämmande mediciner har försökts, med varierande resultat, och de nyare är ännu inte särskilt utprövade. Om besvärlig sårbildning uppkommer kan den behöva åtgärdas kirurgiskt.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: