Ange ditt sökord

Vid nageltrång skär nageln in i intilliggande hud och det blir svullet och smärtar. Foto: Shutterstock

Vid nageltrång skär nageln in i intilliggande hud och det blir svullet och smärtar. Foto: Shutterstock

Nageltrång – symtom, orsaker och behandling

När man får nageltrång skär nagelns kant in i huden bredvid nageln. Nageltrång kan vara mycket smärtsamt, men det är ett besvär som ofta går att lindra och förebygga på egen hand.

Annons:

Nageltrång uppstår oftare på stortånageln än på andra tånaglar. Ibland kan huden kring den trängda nageln skära in i huden och släppa in bakterier som orsakar en infektion. Nageltrång räknas som ett ganska vanligt tillstånd. På engelska kallas det för ”ingrown nail”, medan den medicinska termen är unguis incarnatus.

Symtom på nageltrång

Några vanliga symtom på nageltrång är:

  • Värk
  • Ömhet
  • Svullnad
  • Rodnad kring den trängda nageln
  • Var kring området som drabbats

Om det bildas var och du får en dunkade känsla kring nageln kan det vara ett tecken på infektion.

Orsaker till nageltrång

Några vanliga orsaker till nageltrång är:

  • Trånga skor
  • Felklippta naglar
  • Skada på tå eller nageln

Trånga skor som inte ger tårna möjlighet att röra på sig är en vanlig orsak till nageltrång. Det är mycket svårt att bli av med nageltrång när man använder skor som trycker ned tånaglarna. Tänk också på att strumporna behöver ha en form som ger dina tår möjlighet att röra på sig.

Många fall av nageltrång beror på att nageln klippts för kort eller snett. När man klipper nageln bör man klippa den rakt över och inte för kort. Den får framförallt inte bli för kort vid sidorna. Använd helst en rak nagelsax. Eventuella vassa kanter kan rundas av med en nagelfil.

Våld som orsakar skador på tår eller tånaglar kan leda till nageltrång när nageln börjar växa igen.

Behandling av nageltrång

En första åtgärd vid nageltrång är att mjuka upp nageln i ljummet vatten för att sedan fila ned den del av nageln som skär in i huden. Att göra nageln mindre vass kan i vissa fall stoppa nageltrånget från att bli värre.

Ett bra sätt att behandla och förebygga nageltrång är att ha en liten bomullsbit under din besvärliga nagel. Bomullsbiten kan tvinga nageln att växa rakt istället för mot huden. Man kan göra detta i ungefär en månad om man byter till ren bomull med några dagars mellanrum.

God fothygien är viktigt för att undvika infektioner. Tvätta gärna fötterna minst en gång om dagen. Receptfria värktabletter kan hjälpa mot smärtan från nageltrånget. Vid infektion eller risk för infektion kan man behöva behandlas med antibiotika.

Om nageltrånget återkommer eller om behandling inte fungerar kan man behöva genomgå ett kirurgiskt ingrepp. Hela nageln eller delar av nageln opereras då bort. Dessa fall är dock ovanliga.

När bör man söka vård?

Man bör söka vård vid nageltrång om man får smärta och varbildning eller om nageltrånget inte blir bättre trots egna försök till lindring.

Kontakta en vårdcentral eller jourmottagning direkt om du får nageltrång och lider av diabetes, nedsatt immunförsvar eller nedsatt blodcirkulation.

Om du vill ha hjälp och tips kring fotvård kan du kontakt med en fotvårdare.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: