Ange ditt sökord

Nackspärr innebär att man får kramp i nackmusklerna. Dålig arbetsställning är en vanlig orsak. Foto: Getty Images

Nackspärr innebär att man får kramp i nackmusklerna. Dålig arbetsställning är en vanlig orsak. Foto: Getty Images

Nackspärr – orsak, symtom och behandling

Vid nackspärr får man en plötslig kramp i nackmusklerna. Man blir stel i nacken och det gör ont. Det är svårt att vrida på huvudet på grund av krampen och smärtan.

Annons:

Ofta kommer besvären efter att man har gjort en häftig rörelse med huvudet eller om man har råkat sova i en obekväm ställning. Ibland finns det inte någon särskild förklaring till varför man får nackspärr. För de allra flesta går dock nackspärren över av sig själv inom några dagar.

Varför får man nackspärr?

Ofta är de vanligaste anledningarna till nackspärr är ensidiga arbetsställningar och dålig ergonomi. Nedkylning av nacken på grund av att man har suttit i drag, exempelvis i en bil med luftkonditionering kan också orsaka värk i nacken. Även stress och andra psykiska problem kan successivt skapa spänningar i musklerna i nacken och detta kan frambringa stelhet och smärtor.

När kramp uppstår i nackens muskler blir området irriterat och svullet. Det är vanligt att smärtan strålar ut från nacken till andra kroppsdelar. Ofta får man då ont i axeln och armen. Hos en del personer kan nackspärr trigga igång en huvudvärk.

Hur kan man förebygga nackspärr?

Om man är en person som ofta lider av nackspärr så finns det enkla saker man själv kan göra för att förebygga detta. Det hjälper mycket att vara ute och promenera, gå med stavar eller gå på gympapass. Det man behöver göra är att stärka upp musklerna i nacken, magen och ryggen.

Om man har ett stillasittande jobb är det viktigt att försöka sitta så rak i ryggen som möjligt och inte ha en konstig vinkel på nacken. Jobbar man vid en dator så ska skärmen vara placerad rakt framför ögonen på en armlängds avstånd.

Man kan också se över sina sovvanor. Det är bra att ha en kudde som stödjer nacken när man sover och det är värt att investera i en bra bäddmadrass. Det är inte särskilt bra att sova på magen eftersom man då belastar nacken på ett negativt sätt.

Behandling vid nackspärr

Det är viktigt att du fortsätter att vara aktiv och röra på dig trots att du har nackspärr. En fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor kan hjälpa dig med att mobiliseras snabbare.

Som smärtlindring rekommenderas antiinflammatoriska läkemedel. Ibland kan även muskelavslappnande läkemedel behövas, det får du på recept av din läkare.

Övning mot nackspärr

Här är en övning som är bra att göra om du har nackspärr:

  • Ligg på rygg och försök att hålla in hakan mot halsen. Sedan börjar du att vrida huvudet först åt ena hållet och sedan åt andra. Stanna precis innan det börjar göra ont.
  • När du har kommit till det läge då det precis gör ont kan du lägga din hand mot kinden på den sida det gör ont. Försök sedan att pressa huvudet mot handen i cirka tio sekunder. Vrid sedan huvudet åt andra hållet och gör samma sak.
  • Denna procedur kan du upprepa upp till 20 gånger åt varje sida. Om det är möjligt så försöker du att öka rörligheten eftersom, men det ska inte göra ont.

Denna övning är bra att göra flera gånger om dagen när du har nackspärr.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: