Ange ditt sökord

Vid näthinneavlossning undersöker läkaren ögat med ett oftalmoskop, och den avlossade näthinnan ses gråaktig.. Foto: Getty Images

Vid näthinneavlossning undersöker läkaren ögat med ett oftalmoskop, och den avlossade näthinnan ses gråaktig.. Foto: Getty Images

Näthinneavlossning -symtom, orsak, behandling

Att drabbas av näthinneavlossning är relativt ovanligt. Cirka 1000 personer får sjukdomen varje år i Sverige. Man kan ofta få behandling som gör att synen blir helt bra igen, men i vissa fall kan näthinneavlossning göra att man ser sämre för resten av livet.

Annons:

Det är viktigt att man söker vård om man får symtom för näthinneavlossning. Behandlas sjukdomen inte inom ett par veckor så dör de flesta syncellerna. Det resulterar i att man får sämre syn eller i värsta fall att man blir helt blind.

Vad är och varför får man näthinneavlossning?

Syncellerna sitter i näthinnan. Det är syncellerna som skickar synimpulserna till vår hjärna. När man drabbas av näthinneavlossning så har en viss del av näthinnan som innehåller synceller lossnat från underlaget. Det kan bli så när vätska hamnar mellan två av näthinnans skikt. Den vanligaste anledningen till att det samlas vätska är att det finns ett hål i näthinnan. Sjukdomen kan orsakas av en reva i näthinnan. Det är vanligare att drabbas av sjukdomen om man är närsynt eftersom närsyntas ögon är lite längre än vanligt och det resulterar i en tunnare näthinna. Man kan även få näthinneavlossning nedärvt. Får man ett slag mot ögat så kan det också leda till att man får näthinneavlossning.

Symtom vid näthinneavlossning

Vanliga symtom är att man ser flimmer och prickar. Man kan även märka av en mörk ton i den perifera delen av synfältet och den mörka fläcken kan senare röra sig mer över hela ögat. Andra symtom är att man ser suddigt, dimmigt eller molnigt. Det blir svårt att se igenom det tjocka diset. När näthinnan lossnar gör det inte ont. Skulle man få symtom på näthinneavlossning så är det viktigt att söka vård direkt så att man inte riskerar att få sämre syn.

Hur behandlar man näthinneavlossning?

Om man söker vård snabbt kan man hinna förebygga näthinneavlossning genom att man tätar hålet i näthinnan med hjälp av laser. Laserbehandlingen tar cirka tio minuter.

Om näthinnan börjar lossna så är det väldigt viktigt att man får vård och behandling så fort som möjligt. Helst ska man få behandling inom en vecka då risken för att gula fläcken kommer att lossna är stor. Har näthinnan redan lossnat så måste man utföra en operation som görs antingen under lokalbedövning eller under nedsövning. Operationen tar ungefär en timme och efter operationen stannar man kvar på sjukhuset i en till tre dagar.

Den vanligaste operationen är att läkaren fyller hålet med ett silikonmaterial. Man fäster även ett silikonband runt ögat för att hålla fast näthinnan och därefter tätas hålen med laser.

Om näthinneavlossningen är av en enklare form kan man behandla den genom att fylla ögat med gas eller luft. Gasen gör att hålet i näthinnan tätas till och vätskan kan sugas upp. Därefter tätas hålet helt med hjälp av laser. Gasen försvinner självmant efter ett par veckor.

Efter en ögonoperation för näthinneavlossning

När man väl har kommit hem igen så tar man smärtlindrande ögondroppar. Ofta är ögat rött och fuktigt efter en operation och brukar vara det i en till två veckor. Efter en vecka så går man på en kontroll, har näthinneavlossningen försvunnit så kan man återgå till sitt vanliga liv. Oftast kan man börja jobba igen, men ibland är det nödvändigt med en sjukskrivning.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: