Ange ditt sökord

En muskelbristning orsakas av att muskelfibrer går av vilket skapar en blödning i muskelvävnaden. Foto: Shutterstock

En muskelbristning orsakas av att muskelfibrer går av vilket skapar en blödning i muskelvävnaden. Foto: Shutterstock

Muskelbristning (myorrhexia)

En muskelbristning innebär att en eller flera muskelfibrer har skadads eller gått av och en blödning i och omkring den skadade muskelvävnaden uppstår. Bristningen uppkommer oftast i samband med idrott eller annan överbelastning. En mindre muskelbristning läker på ett par veckor. 

Annons:

Muskler är uppbyggda av en mängd muskelfibrer, som i sin tur är uppbyggda av mycket tunna fibriller. Fibrillerna tvinnar ihop sig och bildar en tjockare tråd, en muskelfiber som kan dra ihop och sträcka ut sig. Dessa fibrer sitter ihop i större klungor och bildar något som kallas fascikel. En muskel består av flera fasciklar som är omgivna av en muskelhinna. En muskelbristning kan bestå av några muskelfibrer till en hel muskel. 

Symtom på muskelbristning

En bristning i muskeln gör mycket ont, och kan ibland kännas explosionsartad. Muskeln sväller upp och det uppstår ofta ett blåmärke. Vid en mindre, ytlig muskelbristning går det fortfarande att använda muskeln. Om muskeln är helt avsliten kan man både se och känna det och svullnaden är mycket stor.

Vad orsakar en muskelbristning?

Det finns flera olika skäl till att muskelfibrerna skadas, men det uppstår oftast i samband med idrott eller annan överbelastning. Bristningar kan uppstå vid både kortvarig stor belastning och vid långvarig mindre belastning av muskeln. Risken för muskelbristningar blir betydligt större om man idrottar utan att ha värmt upp och stretchat musklerna ordentligt. Det är också viktigt att inte träna med en överbelastad eller utmattad muskel, eller för tidigt efter annan skada. 

Vid en muskelbristning uppstår en blödning i muskelvävnaden. Ju större blödning desto längre tid tar det för skadan att läka. Om muskelhinnan inte går sönder vid skadan så kommer blödningen att öka trycket inuti muskeln vilket också ökar smärtan. Om hinnan brister och muskelfascikeln skadas så kommer blödningen ut i vävnaden vilket skapar blåmärken. Detta lättar trycket på muskeln och skadan läks snabbare. 

Vad är skillnaden på en muskelbristning och muskelkontusion?

Ett slag mot en muskel kan också orsaka en slags muskelbristning. Detta kallas muskelkontusion. Vad som kallas muskelbristning innebär att muskelfibrerna slits av, det uppstår en slitskada i muskeln. Vid en kontusion uppstår istället en krosskada, direktvåldet av ett slag mot muskeln kan krossa fibrerna och därigenom skapa en blödning i muskeln. En muskelkontusion i låret kallas ofta lårkaka. 

Vad ska man göra vid en muskelbristning?

Vid en muskelbristning bör man först minska svullnaden och blödningen genom att lägga tryckförband på det skadade området. Håll det skadade området i högläge, det vill säga i höjd ovan hjärtat. Tryckförbandet bör lossas och lindas om efter 30-60 minuter för att undvika syrebrist och minskad känsel i kroppsdelarna nedanför det lindade området. En kylpåse kan användas i smärtstillande syfte, men se till att det aldrig ligger direkt mot huden då det kan orsaka köldskador. Det är också mycket viktigt att inte belasta det skadade området under de första dagarna. 

Läkningsprocessen

En mindre muskelbristning läker oftast på ett par veckor medan en större skada kan behöva flera månaders rehabilitering och i vissa fall kräva en operation. Vid en minde skada ska man se till att snabbt börja använda muskeln igen utan att belasta den. Genom att röra muskeln ökar blodcirkulationen vilket minskar svullnaden och smärtan och hjälper också läkningsprocessen. Det är mycket viktigt att träna upp muskeln innan man belastar den igen, annars riskera man att skadan kommer tillbaka. Värm upp ordentligt och gå försiktigt fram genom att öka belastningen gradvis.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: