Ange ditt sökord

Vivi Brisborg-Lind är lyckligt lottad trots att hon har Alzheimer Foto: Shutterstock

Vivi Brisborg-Lind är lyckligt lottad trots att hon har Alzheimer Foto: Shutterstock

Leva med Alzheimer – att bli äldre är att fortsätta leva

De flesta har någon gång känt sig glömsk, kanske går man in i ett rum för att hämta en bok och kommer tillbaka med något helt annat. Men om man tycker sig bli mer och mer glömsk och det påverkar ens vardag, kan det vara idé att söka hjälp.

Annons:

Vivi Brisborg-Lind är lyckligt lottad trots att hon har Alzheimer. Hon sökte och fick diagnosen relativt tidigt, vilket gör att man med hjälp av medicinering till viss del kan förhindra sjukdomens framfart. “…att bli äldre är att fortsätta leva”, säger Vivi.

En kvinna med pigga, nyfikna ögon

Det är en solig vinterdag och nysnön ligger som ett varmt täcke över gräsmattor och buskar. Jag kliver uppför trappan och knackar på. En kvinna med pigga, nyfikna ögon öppnar dörren. Vivi är 69 år och fick diagnosen Alzheimer för två år sedan. Lägenheten är mysig och ombonad med många äldre möbler som gått i arv och familjefoton. Vi slår oss ner i vardagsrummet och hon börjar berätta sin historia.

Vivi minns att under sista året som distriktssköterska hade hon svårare att formulera sig i skrift, vilket försvårade hennes arbetssituation. När hon sedan blev pensionär var det några tillfällen som gjorde att hon reagerade och sökte hjälp. En gång glömde hon bort vart hon hade parkerat bilen och fick leta länge. En annan gång glömde hon bort vilken mötesplats hon och hennes särbo hade bestämt att ses och ställde sig på fel plats. Hon fick tid hos sin husläkare, som gjorde en hälsogenomgång och även ett minnestest. Resultaten gjorde att man behövde göra en fortsätt utredning. Så småningom fick Vivi komma till en specialistmottagning för minnesutredning, och det konstaterades att hon hade Alzhemier.

– Jag blev inte särskilt bedrövad eller chockad när jag fick diagnosen – mer en känsla av att jaha, så här låg det till. Dessutom hade jag i mitt arbete sett hur väl och effektivt medicineringen fungerar. Jag fick även ett stort stöd från familj och vänner.

Diagnos: Alzheimers

Det är två år sedan Vivi som 67-åring fick diagnosen Alzheimers, men hon är lyckligt lottad, dels då hon fick diagnosen i ett relativt tidigt skede och då hon än så länge har lindrigare symtom. Det som nu utmärker sig är att hon ibland tappar tråden vid en diskussion och lättare glömmer bort saker.

– Ibland undrar jag om mitt beteende är ”normalt” eller om det är min Alzheimer som ”bråkar”. Det är svårt att veta, för vem som helst kan ju vara glömsk. Jag äter medicinen Reminyl och tycker att den har effekt, vilket även kontrolleras på vårdcentralen. En årlig minneskontroll inklusive läkarundersökning med blodprover ingår som rutin.

Vivi reser sig upp och säger att nu är det fikadags och hämtar kaffe och bulle. Det är gott med något varmt en sådan här dag, när termometern visar på -10 grader utomhus. Vi småpratar och hon berättar att hon kan spela på det robusta pianot som står en bit bort, men att hon framför allt gillar att sjunga. Trots att Vivi verkar så positiv, undrar jag ändå om man inte känner en viss sorg efter att ha fått en diagnos som denna. Då berättar Vivi om en händelse hon minns väl. Hon hade köpt en ny dator, men blev osäker på vad hon egentligen hade köpt. Hennes dotter erbjöd sig att följa med tillbaka till butiken och förklarade där att Vivi har en demenssjukdom. Expediten berättade då återigen hur datorn fungerar och det var precis vad Vivi behövde.

– Utanför butiken kom alla känslorna, säger Vivi. Att uppleva att jag på grund av nedsatt hjärnfunktion måste be mitt eget barn, nästan 40 år gammal, att fungera som förälder till mig. Det kändes förkrossande! Vi kramade om varandra, grät och kände båda två en stor förtvivlan och sorg över situationen.

“Har haft tur”

Vivi känner att hon ändå har haft tur. Via demensförbundet fick hon rekommendationer om ”Lundagårdsgruppen”. Där träffar hon fortfarande likasinnade en gång varannan vecka.

– Dels får man ventilera sina känslor och höra om andras livsöden och upplevelser, vilket är ett stort stöd, menar Vivi. Det är en trygghet att kunna vara som man är. Dessutom inbjuds vårdpersonal att diskutera kring olika teman.
Via Demensförbundet kan alla demenssjuka få ett visitkort där det står att man har en sjukdom och att man kan behöva hjälp. Denna kan man vid behov visa upp, om man exempelvis glömmer bort hur man gör med kreditkortet. Vanligtvis tycker Vivi att vardagen fungerar ok. Men visst kan hon känna sig stressad över att hon tar lite längre tid på sig när hon till exempel ska betala i affären. Då väljer hon att flytta till en tom kassa för att plocka ner allt i påsarna.

– Då slipper jag stoppa upp kön, menar hon.

Plötsligt ringer telefonen och det är Vivis yngsta dotter. Här får du prata med henne om det är något du vill fråga, säger Vivi och ger mig telefonen. Jag undrar hur dottern kände det när hon förstod att hennes mamma har Alzheimer?

– Jag blev ledsen och det kändes tungt. Men när de första känslorna lagt sig tänkte jag att vi kan ju bara veta hur det är här och nu, inte hur framtiden ser ut. Därför är det bästa att leva i nuet så mycket som möjligt. Det tycker jag framför allt att mamma gör – hon är mer aktiv nu än någonsin. Jag tycker att hon är otrolig som verkligen har bestämt sig för att leva fullt ut. Om man ska se något positivt med situationen är det att vi i familjen har insett vikten av att ta vara på ”här och nu” och inte skjuta upp saker. Förra året reste vi utomlands tillsammans, vilket äntligen blev av – vad väntar man på egentligen?

Vi säger hej då och jag plockar upp samtalet med Vivi igen. Hon menar att det kan kännas bättre om andra människor ställer frågor och är nyfikna kring sjukdomen, än att man inte talar om det öppet.

– Då blir det lätt bara missvisad hänsynsfullhet.

Ta oro på allvar

Vivi tycker att man inom vården borde ta individers oro på allvar och vara mer generös med att testa för exempelvis olika demenssjukdomar.

– Trots min sjukdom är jag mycket aktiv, sjunger i kör, träffar ”Lundagårdsgruppen” med likasinnade och är engagerad i ”SeniorNet”, vilket är en IT-förening för äldre. Att bli äldre är att fortsätta leva, poängterar Vivi.

Jag tackar för fikat, önskar lycka till och känner verkligen hennes energi och levnadsglädje, trots vissa motgångar i livet.

Vivis råd om man får diagnosen Alzheimers

• Sök information om sjukdomen, både inom vården och via internet.
• Kontakta Demensförbundet (www.demensforbundet.se eller ring 08/658 99 20), där det finns stöd och samtalsgrupper för de som nyligen fått en diagnos och även för anhöriga.
• Våga söka nya vänner, gärna inom ”samtalsgruppen” där man har en gemensam grund.
• Alzheimer smittar inte och är inget att skämmas för. Var gärna öppen med din sjukdom, så skapar det ofta en ökad tolerans.
• Fortsätt att vara aktiv, odla din nyfikenhet och dina intressen, gärna i grupp.

Om Alzheimers

Runt 100.000 personer i Sverige har Alzheimer och det är den vanligaste demenssjukdomen. De viktigaste riskfaktorerna är hög ålder och ärftlighet, men orsakerna till sjukdomen är i stort sett okända. Sjukdomen kan uppträda tidigt, mellan 40 och 65 år, men är vanligast efter 65 år. Kvinnor drabbas i högre utsträckning än män. Vid Alzheimers sjukdom dör nervcellerna i hjärnan onormalt fort. Områden av hjärnan som brukar drabbas är ”hjärnans minnescentral” (hippocampus), tinning- och hjässlober. Varför nervcellerna dör vet man inte. De första tecknen på Alzheimers sjukdom förutom minnet är svårigheter att hitta ord, uttrycka sig och förstå. Symtomen kommer successivt och kan variera från person till person, vilket gör det svårare att veta när problemen började.

Behandling

Det är viktigt att behandla sjukdomen så snart diagnosen väl har ställts. Idag finns två grupper av läkemedel, som på olika sätt hjälper signalerna mellan hjärncellerna att gå fram.

Kolinesterashämmare;
läkemedel som ser till att hjärnan bättre utnyttjar signalsubstansen acetylkolin som hjärnan själv bildar.

NMDA-hämmare;
läkemedel som minskar nivåerna av glutamat som är skadligt för nervcellerna.

Källa: Vårdguiden

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Kvinnliga e-hälsoentreprenörer bakom ny digital dagbok
11 juli, 2018 Barn & Graviditet

Kvinnliga e-hälsoentreprenörer bakom ny digital dagbok

Trygghet, delaktighet, minskad stress och förenklad kom...

Kvalitetsregister ökar livskvaliteten för demenssjuka
3 januari, 2017 Hjärnan & Nerver

Kvalitetsregister ökar livskvaliteten för demenssjuka

År 2010 infördes det nationella BPSD-registret och seda...

Pensionärer som orienterar åldras hälsosamt
30 september, 2015 Hjärnan & Nerver

Pensionärer som orienterar åldras hälsosamt

Pensionärer som orienterar får ett mer hälsosamt åldran...

Annons:
Håll hjärnan i trim med träning
15 juni, 2020 Hjärnan & Nerver

Håll hjärnan i trim med träning

Soffpotatisar bör göra sig besväret att röra på sig, om...

Migrän? Gör Migräntestet!
20 maj, 2020 Hjärnan & Nerver

Migrän? Gör Migräntestet!

Gör Migräntestet idag - 12 snabba frågor som tar reda p...

Parkinsons sjukdom kan starta i tarmen

Parkinsons sjukdom kan starta i tarmen

Vid en kartläggningen över vilka celltyper som ligger b...

Annons:
Nytt test för alzheimer kan förbättra möjligheten att ställa diagnos
27 april, 2020 Hjärnan & Nerver

Nytt test för alzheimer kan förbättra möjligheten att ställa diagnos

Under ledning av svenska forskare har ett nytt test för...

Ditt mest dominanta sinne – kanske inte det du tror
15 april, 2020 Hjärnan & Nerver

Ditt mest dominanta sinne – kanske inte det du tror

Synen har länge ansetts vara det mest dominanta av våra...

D-vitamin och övervikt kan påverka risken för multipel skleros (MS)
15 april, 2020 Hjärnan & Nerver

D-vitamin och övervikt kan påverka risken för multipel skleros (MS)

Att drabbas av körtelfeber i vuxen ålder istället för i...

Råd till äldre i coronatider: Sträva efter att bibehålla rutiner och aktivitetsbalans

Råd till äldre i coronatider: Sträva efter att bibehålla rutiner och aktivitetsbalans

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer över 70...

Annons:
Pressat sjukhus ger sämre strokebehandling
26 mars, 2020 Hjärnan & Nerver

Pressat sjukhus ger sämre strokebehandling

Vid stroke räknas varje minut och det är viktigt att få...

Facebook kan förbättra arbetsminnet

Facebook kan förbättra arbetsminnet

Facebook kan hjälpa till att förbättra arbetsminnet hos...

Ljudintolerans – vanligare än du tror
11 februari, 2020 Hjärnan & Nerver

Ljudintolerans – vanligare än du tror

Ljudintolerans är vanligare än man kan tro och för den ...

Annons:
Nya nationella riktlinjer för strokevården
15 januari, 2020 Hjärnan & Nerver

Nya nationella riktlinjer för strokevården

När riktlinjerna för strokevården nu ses över och uppda...

Konstvandring höjer livskvaliteten hos svårt sjuka
8 januari, 2020 Hjärnan & Nerver

Konstvandring höjer livskvaliteten hos svårt sjuka

Konstvandringar höjer livskvaliteten hos sjuka äldre, v...

Högintensiv träning bra för äldre med demens
7 januari, 2020 Hjärnan & Nerver

Högintensiv träning bra för äldre med demens

Äldre personer med demens mår bra av högintensiv fysisk...

Vi behöver skratta mer!
17 december, 2019 Bättre liv

Vi behöver skratta mer!

Det kan vara svårt för forskare att bortse från något s...

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq