Ange ditt sökord

Vid kolik skriker barnet otröstligt i flera timmar. Foto: Shutterstock

Vid kolik skriker barnet otröstligt i flera timmar. Foto: Shutterstock

Kolik hos spädbarn

Kolik hos spädbarn innebär att barnet skriker otröstligt och intensivt i flera timmar i sträck, och tillståndet återkommer ofta regelbundet varje dygn. Kolik är vanligast när barnet är mellan två veckor och fem månader gammal. Mest besvärligt brukar det vara mellan sex och åtta veckors ålder.

Annons:

Alla barn skriker, då detta är deras sätt att kommunicera. Det finns dock de barn som skriker mer än andra och det kan bero på kolik. Spädbarnskolik är ingen sjukdom och det är inte farligt för barnet.

Varför får spädbarn kolik?

Orsaken till varför vissa barn drabbas är omdiskuterad och ännu relativt osäker. Både barn som ammas och de som dricker bröstmjölksersättning kan drabbas av kolik. Ibland kan orsaken vara att barnet sväljer mycket luft när det äter, vilket kan ge smärtsam gasighet. En annan orsak kan vara att barnet behöver få i sig mer näring, att det helt enkelt inte får i sig tillräckligt med mat av olika anledningar. Detta kan BVC hjälpa till att bedöma genom att väga och mäta barnet och se om det följer sina kurvor.

Symtom

Barn drabbas sällan innan de uppnått två veckors ålder. Symtom på kolik är att ett i övrigt friskt barn skriker mer än vad som uppfattas som normalt, och de skriker ofta så mycket att de blir röda av ansträngning. Detta pågår i regel i mer än tre timmar varje dag, minst tre dagar i veckan. Skrikandet kommer i tydliga intervaller, och i regel med ett tydligt dygnsmönster. Vanligast är att de skriker mer under eftermiddagen och kvällen. Barnen kan även tyckas ha ont i magen, och det går ibland att höra hur det bullrar och rör sig där inne. I vissa fall så drar de upp knäna mot magen, eller spänner och sträcker ut benen.

Diagnos

Barn som misstänks ha kolik bör tas in till barnavårdcentralen (BVC) eller vårdcentralen för en undersökning. Detta är främst för att utesluta andra sjukdomar. Öroninflammation, intolerans mot exempelvis komjölk, mag- eller urinvägsinfektion och inklämda bråck kan ha liknande symtom. Det finns inget blodprov eller liknande för att fastställa om ett barn har kolik. Diagnosen görs istället genom att utesluta andra sjukdomar, och utifrån föräldrarnas beskrivning av barnets symtom och beteende.

Behandling

Det finns många förslag på vård och åtgärder när ett barn får kolik, men alla metoder passar inte alla barn. Det är viktigt att komma ihåg att kolik går över av sig själv efter några månader, och att alla behandlingsmetoder endast är till för att försöka lindra besvären. Det kan hjälpa att försöka rapa barnet efter maten så att svald luft kommer ut igen. Det kan vara en bra idé att se över den egna kosten, och att eventuellt utesluta exempelvis komjölk, undvika koffein samt rökning och snusning om man ammar. Spädbarnsmassage kan även det ha en viss lindrande effekt, och på BVC kan man be om hjälp för att få lära sig hur man gör. Pysventil kan hjälpa barnets omogna tarmar att få ut gas. Vissa upplever go effekt av magdroppar till barnet, som kan köpas receptfritt på apotek.

Övrigt om kolik hos spädbarn

Barn med kolik behöver lugn och ro, men det är också viktigt att man som förälder får chans till vila. Annars finns risken att barnen känner av föräldrarnas stress och oro, och det kan orsaka mer skrikande. Kontakta BVC för vård och hjälp, och be anhöriga om avlastning när och om det är möjligt.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: