Ange ditt sökord

Magsmärtor är ett av de typiska tecknen på körtelmage. Foto: Shutterstock

Magsmärtor är ett av de typiska tecknen på körtelmage. Foto: Shutterstock

Körtelmage – symtom, orsaker och behandling

Körtelmage innebär att lymfkörtlarna i magen blir förstorade. Det kan leda till besvärliga symtom som ofta liknar blindtarmsinflammation. Symtomen brukar gå över av sig själv, men det kan vara skönt att ta kontakt med vården för att se att det inte beror på något annat än körtelmage.

Annons:

Körtelmage är vanligare hos barn och ungdomar än vuxna (det är allra vanligast hos barn under 12 år). Ibland kallas det också för körtelbuk.

Symtom på körtelmage

Symtomen på körtelmage är:

  • Ont i magen (ofta på högra sidan, i den nedre delen)
  • Öm mage
  • Förstorade lymfkörtlar i magen
  • Feber (ofta över 39 grader)
  • Illamående och kräkningar
  • Trötthet

Symtomen går ofta upp och ner i styrka och kommer i perioder. Det kan ta några timmar för de första tecknen att visa sig, och sedan kan de komma och gå under några dagar. Eftersom de liknar många andra vanliga besvär och sjukdomar kan det vara svårt att veta vad de beror på.

Hos barn kan det vara svårt att identifiera symtomen. Små barn kan helt enkelt bli griniga och trötta, och lite större barn kanske berättar att de har jätteont i magen. Det är en av flera orsaker att det kan vara skönt att ha kontakt med vården för att få reda på att det handlar om just körtelmage.

Orsaker till körtelmage

Besvären orsakas av att lymfkörtlarna i magen svullnar upp. Det märks ofta tydligare hos barn eftersom de har större lymfkörtlar sett till den totala kroppsstorleken. Därför är det också ofta barn under 12 år som drabbas.

Körtelmage uppstår oftast efter infektioner eller inflammation, t ex förkylning, halsfluss eller öroninflammation. Lymfkörtlarna innehåller många av de celler som hjälper immunsystemet att skydda kroppen mot bakterier andra hotande organismer. De svullnar ofta upp i samband med infektioner eller inflammationer.

Behandling av körtelmage

Körtelmage går till slut över av sig själv utan behandling. De kraftigare symtomen brukar försvinna inom några dagar. Vid körtelmage hjälper det att vila och dricka mycket vätska. Genom att få i dig vätska motverkar du en del av symtomen. Det kan också vara skönt med receptfria läkemedel mot smärta och inflammation för att lindra magontet.

Körtelmage eller blindtarmsinflammation?

Något som kan vara oroande med symtomen på körtelmage är att de liknar tecknen på blindtarmsinflammation. Eftersom de är så pass lika är de närmast omöjliga att skilja på på egen hand. Dessutom handlar det ofta om små barn som inte kan berätta om sina besvär på ett tydligt sätt.

Därför kan det vara bra med en medicinsk undersökning som utesluter att det handlar om blindtarmen. Blindtarmsinflammation brukar behöva opereras, och det kan vara farligt om du inte får hjälp i god tid.

När bör du söka vård?

Du bör kontakta en vårdcentral eller jourmottagning vid:

  • Ont i magen och över 39 graders feber samtidigt
  • Ont i magen i över ett dygn
  • Grönfärgade kräkningar

Om det inte finns någon öppen mottagning bör du besöka en akutmottagning.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: