Ange ditt sökord

När ventilen mellan matstrupe och magsäck, den övre magmunnen, inte sluter tätt kan du drabbas av halsbränna. Foto: Shutterstock

När ventilen mellan matstrupe och magsäck, den övre magmunnen, inte sluter tätt kan du drabbas av halsbränna. Foto: Shutterstock

Halsbränna kan leda till att det känsliga slemskiktet i matstrupen skadas då magsyran som kommer upp i matstrupen är starkt frätande. Foto: Shutterstock

Halsbränna kan leda till att det känsliga slemskiktet i matstrupen skadas då magsyran som kommer upp i matstrupen är starkt frätande. Foto: Shutterstock

Halsbränna

De allra flesta har någon gång haft sura uppstötningar eller halsbränna. Det är för det mesta ofarligt, men du kan uppleva obehag och besvär. Halsbrännan påverkar inte bara magsäcken, utan också slemhinnan i halsen vilken är mycket tunn.

Annons:

Ungefär en femtedel av Sveriges befolkning upplever återkommande besvär med halsbränna och tar även ibland medicin mot detta.

Halsbränna (reflux) – en brännande känsla

När ventilen mellan matstrupe och magsäck, den övre magmunnen, inte sluter tätt kan du drabbas av halsbränna. Det innebär att du kan få sura uppstötningar eller någon typ av smärtor bakom bröstbenet. Halsbränna kallas även för magsaftsreflux. Halsbränna är i de allra flesta fall ofarligt och det finns behandling och produkter som kan mildra och bota besvären.  Har du mycket besvär är det viktigt att få behandling.

Halsbränna kan leda till att det känsliga slemskiktet i matstrupen skadas, då magsyran som kommer upp i matstrupen är starkt frätande. Långvariga besvär kan leda till att matstrupen inflammeras.

Symtom vid halsbränna

 • Halsbränna eller bröstbränna.
 • Sura uppstötningar.
 • Ont i maggropen, det vill säga mitt i övre delen av magen.

Andra symtom kan vara att du du drabbas av hosta på natten,  har slem i luftrör och hals, långdragen heshet eller astmaliknande symtom.  Det kan också göra ont i halsgropen eller upplevas svårt att svälja.  Man kan även få skador i munnen på slemhinnor och tänder av den starka magsyran.

Faktorer som kan öka risken att drabbas av halsbränna:

 • Övervikt eller fetma.
 • Dryck och livsmedel med hög syrahalt eller hög fetthalt.
 • Magkatarr.
 • Graviditet.
 • Vissa typer av läkemedel.

Diagnos vid halsbränna

I de fall halsbrännan förekommer ofta, eller kräver mer regelbunden medicinering, behöver läkare göra en grundlig medicinsk undersökning. Man behöver i så fall ta reda på om det föreligger någon sjukdom i samband med halsbrännan.

I de allra flesta fall kan du dock behandla din halsbränna på egen hand genom receptfria produkter  och med förebyggande åtgärder.

Behandling vid halsbränna

På apotek finns det receptfria produkter som kan hjälpa dig med din halsbränna. Om du ofta har besvär behöver du kontakta vården, du kan då få en del av dessa utskrivna på recept. Målet med behandlingen är att mildra besvären och många av dessa verkar snabbt.

För tillfällig halsbränna finns det syrabindande produkter (antacida) som du kan ta i anslutning till att besvären uppkommer. De  hjälper till att neutralisera magsyran.  Antacida finns till exempel som tuggtabletter eller i flytande form, och har vanligen en mycket snabbt insättande effekt. Produkter som innehåller alginsyra bildar ett skyddande lager i magsäcken och förhindrar att magsyran kommer upp i matstrupen.

För dig som drabbas av halsbränna  mycket ofta finns det två typer av långtidsverkande receptfria läkemedel, H2-blockerare respektive protonpumpshämmare. Bägge minskar produktionen av magsyra, men skiljer sig i hur snabbt de verkar och hur långvarig effekten blir. Om besvären ändå når de sköra slemhinnorna i halsen, finns det idag produkter som verkar genom att bilda en hinna som förhindrar skador i halsen.

Du kan testa dig fram och även komplettera en produkt med ytterligare för att få maximal hjälp och effekt. Prata med apotekspersonalen som hjälper dig hitta rätt.

Att leva utan halsbränna

För de allra flesta går det att komma till rätta med halsbränna. Det kan vara både obehagligt och jobbigt när det väl händer, men genom att exempelvis hålla lite koll på vad vi stoppar i oss minskar risken att drabbas.

Om du ändå besväras av halsbränna finns det god hjälp att få. Tveka inte att höra av dig till vården om besvären är långvariga, då behöver du en noggrann utredning så att man kan sätta in rätt behandling i tid. Men för majoriteten räcker den receptfria behandling som finns att tillgå idag.

I följande fall bör du kontakta vården:

 • Har bröstsmärta som ökar vid fysisk ansträngning.
 • Har svåra bröst- eller magsmärtor.
 • Har hosta på natten med astmaliknande andningsbesvär.
 • Har svart eller blodblandad avföring eller kräkning som liknar kaffesump.
 • Går ner i vikt eller är mycket trött utan att förstå orsaken.
 • Har halsbränna och magbesvär för första gången och är över 45 år.
 • Har halsbränna som upprepade gånger kombineras med svårighet att svälja.
 • Tar ett receptbelagt läkemedel som kan ge halsbränna.
 • Haft halsbränna och sura uppstötningar dagligen i mer än 3 veckor.
 • Är under 16 år och får besvär med halsbränna.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: