Ange ditt sökord

Hallux valgus innebär att stortån ligger snett mot de andra tårna. Foto: Getty Images

Hallux valgus innebär att stortån ligger snett mot de andra tårna. Foto: Getty Images

Hallux Valgus (snedställd stortå)

Hallux valgus är en snedställning av stortån. Om benet i stortån ligger snett så trycks tån mot de övriga tårna. Då trycks den delen av tåbenet som sitter närmast leden utåt. Hallux valgus kan vara ärftligt, men kan även orsakas av skoval.

Annons:

Ibland bildas det en knöl på sidan av foten på grund av att tåleden har tryckts ut. Detta kan göra det jobbigt att köpa skor som inte känns obekväma och klämmer på foten. Kvinnor drabbas vanligast av hallux valgus. Oftast börjar besvären i medelåldern men besvären kan uppkomma även i tonåren.

Varför får man hallux valgus?

Skulle man få sneda stortår under ungdomen så brukar det oftast bero på ärftlighet. Det är vanligare med hallux valgus i västvärlden än vad det är i länder där skor inte används så ofta. Däremot finns det inga bevis för att trånga skor skulle ge hallux valgus, men besvären kan däremot bli värre. Det är enkelt att själv undvika och mildra besvären om man har sneda stortår genom att använda skor som har gott om utrymme för tårna. Det är också bra om man försöker att tänka igenom hur ens dag kommer att se ut. Till exempel kan ett extra par skor vara bra.

Om tårna vi hallux valgus

Får man hallux valgus så startar det oftast med att fotvalvet mellan stortån och lilltån har blivit platt. Detta resulterar i att delen som är längst fram på foten blir bredare. När framfoten plattas ut vinklas ibland stortån ut till de andra tårna. Hallux valgus kan göra att tåleden pressas ut ifrån foten. Det ser då ut som att en knöl sticker ut där fotleden nuddar skon. Knölen bildas på grund av att det finns en liten slemsäck under huden. När man får ett tryck på slemsäcken så svullnar den lätt. Huden brukar då ofta bli röd och göra ont. Knölen kan ibland ge svårigheter med att hitta skor som sitter bra och är rymliga.

Diagnos och behandling

Det behövs inte några särskilda undersökningar för att fastställa om det är hallux valgus. Läkaren brukar se direkt om man har sjukdomen genom att känna och klämma på fötterna. Det är inte särskilt vanligt att man behöver söka vård hos en läkare, utan det bästa hjälpmedlet är ett par bra skor. Inlägg kan även användas för att lyfta fotvalvet mellan stortån och lilltån, en så kallad främre pelott.

Operation av hallux valgus

Ibland är besvären så stora att en operation kan vara nödvändig.  Under en sådan operation  försöker man att räta upp stortån. Först opererar man mellanfotsbenet, på så sätt kan stortån förskjutas mot lilltåsidan vilket minskar bredden på framfoten. Efter det så stabiliserar man fotbenet med en skruv.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: