Ange ditt sökord

Flatlöss är hudparasiter som suger blod och lever i könshår eller ögonbrynshår. Foto: Shutterstock

Flatlöss är hudparasiter som suger blod och lever i könshår eller ögonbrynshår. Foto: Shutterstock

Flatlöss (phthirus pubis)

Annons:

Flatlusen är ett par millimeter lång och är en hudparasit. Den trivs bäst i könshår och livnär sig på blod. Den kan även förekomma i håret under armarna, på överkroppen, på låren, i ögonfransar samt i ögonbryn och skägg. Förökning sker genom att flatlusen lägger ägg vid hårrötterna.

Bett från flatlusen ger en intensiv klåda och om man misstänker att man har drabbats av flatlöss kan man själv försöka se om man kan upptäcka löss och ägg. Äggen påminner om små droppar som sitter fast på hårstråets nedre del. Ägg och löss kan lättare upptäckas om man använder förstoringsglas.

Vad är flatlöss?

Flatlöss är en hudparasit som saknar vingar men har gripklor för att hålla sig fast vid hårstråna. Flatlusens ben sitter glest på grund av att den lever bland hårstrån med tjock grovlek. Flatlöss som är fullvuxna påminner om små silvergula eller svarta korn. Deras kropp är platt, kort och inte större än 1-2 mm lång. Det kan vara svårt att upptäcka en flatlus med blotta ögat. De ägg som flatlusen lägger klistrar sig fast vid basen av de hårstrån som lössen lever bland.

Spridning och symtom av flatlöss

Flatlöss sprids genom att man har kroppskontakt med en annan människa som är drabbad. Det kan vara genom samlag eller bara av att dela samma säng. De kan även spridas via delade handdukar eller solarier som är dåligt rengjorda.

Ungefär en månad efter att man har blivit smittad uppträder symtomen och det brukar starta med en intensiv klåda. Eftersom flatlusen suger blod och dess saliv innehåller ett enzym som bryter ner blodets hemoglobin kan det uppstå missfärgningar som är blåaktiga kring stället där flatlusen har bitit.

För att undvika spridning av flatlöss ska man tvätta alla kläder, sängkläder och handdukar i minst 60 grader för att bli av med dem. En flatlus överlever endast 1-2 dygn utanför människokroppen så om man har stora täcken som inte kan tvättas i maskin kan man lägga dessa avskilt i en månad.

Behandling av flatlöss

En läkare bör ha ställt diagnosen att man har flatlöss innan en behandling sätts in. Klåda kan ha andra orsaker än flatlöss. Det finns receptfria medel, bland andra Prioderm och Tenutex, för behandling. Dessa medel är i form av schampo och lotion och går att köpa på apoteket. Det är viktigt att följa bruksanvisningarna och man bör inte använda dessa medel om man inte med säkerhet vet att man har flatlöss. Andra beprövade metoder är att plocka bort flatlöss och ägg med en pincett eller att noggrant kamma med en metallkam. Flatlöss som sitter i ögonfransar kan behandlas med hjälp av vaselin. Majonnäs och tetree-olja kan läggas på de infekterade områdena.

Om man har stora besvär med klådan bör man köpa kylbalsam eller kräm som stillar den. Man ska undvika att klia för mycket då det kan ge infektioner. Sedan kan man fortsatt uppleva klåda ett tag efter behandlingen även om flatlössen har försvunnit.

Sätter sig flatlusen i ögonbryn och ögonfransar bör man kontakta vårdcentralen. Detsamma gäller om den receptfria behandlingen inte hjälper.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: