Ange ditt sökord

Underarmen och armbågen är vanliga platser för fettknölar. Foto: Getty Images

Underarmen och armbågen är vanliga platser för fettknölar. Foto: Getty Images

Fettknöl i huden (lipom) – symtom, orsaker och behandling

Fettknölar brukar kallas för lipom och kan finnas var som helst på kroppen. Fettknölar kan uppstå både i underhudsfettet som är nära huden och djupare ned i fettet. Lipom är godartade och ofarliga i sig, men knölens storlek eller placering kan orsaka besvär. Det är ovanligt att godartade fettknölar blir elakartade.

Annons:

Hur ser fettknölar ut och hur känns de?

Lipom är vanligtvis upp till en centimeter stora. De kan kännas mjuka, men ibland också lite fastare (ofta när de uppstår kring ryggen, nacken eller skuldrorna). Ibland kan små lipom kännas under huden trots att de inte syns. Större fettknölar kan däremot till och med stå ut genom huden. Eftersom lipom innehåller en avgränsande kapsel känns de ofta avgränsade från det omringande fettet.

Besvär kan uppstå när fettknölen skapar tryck, t ex på nerver, men de kan också kännas obehagliga rent allmänt. Det är vanligt att de långsamt växer sig större.

Orsaker till lipom

Personer i alla åldrar kan få lipom – det är vanligast mellan 40 och 60 års ålder. De brukar finnas kvar livet ut. Orsakerna till fettknölar är inte klarlagda, men de misstänks vara ärftliga. Vissa personer kan drabbas av besvär med återkommande lipom.

Undersökning och diagnos vid fettknöl

Det är vanligt att diagnostisera lipom genom en fysisk undersökning; en läkare känner på knölen och området där den finns. Om läkaren misstänker att det inte rör sig om ett lipom kan utredning bli aktuell.

Behandling av lipom

Oftast behöver fettknölar inte behandlas, men de kan opereras bort om de ger besvär eller av estetiska orsaker. Ytliga fettknölar brukar kunna opereras under lokalbedövning (det görs ett snitt och knölen trycks ut ur hålet), medan de som ligger djupare kan behöva utredas innan operation.

När det finns medicinska orsaker till ingreppet brukar det gå att göra inom den allmänna sjukvården. Om det däremot handlar om estetiska skäl kan du behöva bekosta behandlingen själv.

När bör du söka vård?

Om du har en fettknöl som orsakar besvär eller börjar förändras (t ex snabb tillväxt, hård eller oregelbunden) bör du kontakta en vårdcentral. Det kan vara bra att säkerställa att det handlar om ett lipom och inte något annat.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: