Ange ditt sökord

Förkylningen är som mest smittsam i början när du kanske inte ens märker av den. Foto: Shutterstock

Förkylningen är som mest smittsam i början när du kanske inte ens märker av den. Foto: Shutterstock

Förkylning – orsak, symtom och behandling

Här ger vi tips på hur du kan undvika att bli förkyld och vad du kan göra för att mildra symtomen om du väl blir sjuk. Under coronapandemin gäller att stanna hemma vid minsta symtom då man inte kan veta om det är covid-19 eller en vanlig förkylning.

Annons:

Det finns en rad olika faktorer som ökar risken för den typiska ”höstförkylningen”. Många trängs på bussar och i tunnelbana och en del har barn som vistas tätt i inomhusmiljöer där bacillerna frodas. Kan vi skydda oss och vad är egentligen en förkylning? Här får du svaren.

Vad är en förkylning?

Att du får en förkylning grundar sig i ett (av många) virus. Anledningen till att förkylningar sprids så snabbt och effektivt beror bland annat på att förkylningen är som mest smittsam i början av sjukdomsförloppet, då det inte är säkert att den som har fått viruset märker av det än. Kombinationen gör att även om vi inte känner oss sjuka så går vi runt och sprider viruset. Att du börjar känna av symtomen är ett tecken på att kroppen reagerat på viruset snarare än att du precis fått viruset.

Förkylningsviruset anfaller vårt immunförsvar och om vi har tur lyckas kroppen slå tillbaka utan att vi märker det. Har vi däremot otur blir vi förkylda. Det finns inte bara ett utan över 400 olika förkylningsvirus och dessa är luftburna. Det innebär att när vi hostar, nyser eller andas ut så sprider vi förkylningsviruset, vilket kan överlever i cirka sju timmar utanför kroppen.

Förkylningsvirus sprids också via direktkontakt, något som stod klart i samband med att svininfluensan uppmärksammades. Allt fler började ta hand om sin hygien, tvättade och spritade händerna samt tänkte efter innan man hälsade och skakade i hand. Allt detta gjorde att vi begränsade inte bara svininfluensaviruset utan även mer vanliga förkylningsvirus. Till följd av coronapandemin har vi inte bara förbättrat handhygienen utan även låtit bli att ta i hand och hållit avstånd till följd av restriktionerna. Detta har haft till följd att vintersäsongen 20/21 har haft rekordlåga nivåer av virusinfektioner och influensa. Under pandemin behöver alla stanna hemma vid minsta symtom ifall det skulle vara covid-19.

Goda hygienrutiner är alltså något vi bör fortsätta med även efter coronapandemin då det är en stor del i förebyggandet av förkylningsvirus.

Förkylning är mycket vanligt förekommande och de flesta människor upplever vanligtvis någon förkylning varje år. Under höst och vinter är det vanligt att många drabbas samtidigt. Förkylningar återkommer vanligtvis ett par gånger om året och håller vanligtvis i sig från 3 till 14 dagar (ibland längre innan symtomen är helt borta).

Symtom vid förkylning

Vid en förkylning känner du dig ofta trött och hängig. Förkylningar kan också ge feber, något som är vanligare hos barn.

Vanliga symtom vid förkylning:

 • snuva eller nästäppa
 • ont i halsen
 • hosta
 • ont i huvudet
 • rinniga och lite variga ögon
 • lock för öronen

Vad är skillnaden på förkylning och influensa?

En förkylning innebär oftast att du känner dig trött, kittlig i halsen, har huvudvärk, feber och blir snuvig. Förkylningen kommer smygande medan influensan slår till snabbare. Symtomen påminner om varandra men tecken på influensa kan innebära en mer allvarlig och långvarig form med exempelvis feber.

Influensan har ofta en längre sjukdomsperiod än en förkylning och kännetecknas ibland av plötslig värk i hela kroppen och snabbt påkommen och hög feber. Har du symtom som hållit i sig en längre tid bör du kontakta sjukvården för råd och tips (feber över en vecka, långvarig hosta, huvudvärk osv).

Skillnad mellan covid-19 och vanlig förkylning?

Enligt Folkhälsomyndigheten liknar covid-19 både influensa och förkylning varför det är svårt att veta om man har covid-19 eller inte.

Symtom vid covid-19 kan vara hosta, feber, ont i halsen, snuva, nästäppa, huvudvärk, ont i muskler/leder, illamående, besvär att andas. Därför är det oerhört viktigt att stanna hemma vid minsta symtom, då man inte kan veta om det är covid-19 eller en vanlig förkylning.

Hur du undviker en förkylning

Eftersom förkylningsvirusen är effektiva (de sprider sig snabbt) så finns det ingen mirakelkur som garanterar att du slipper förkylning men det finns några sätt att minska risken:

 • Hygien – till följd av coronapandemin är det nog ingen som har missat vikten av god handhygien. Att tvätta händerna och eventuellt sprita dom efteråt är en bra åtgärd för att undvika förkylning. Man kan även hjälpa näsan att jobba mot ständiga angrepp av partiklar, bakterier, virus, om man spolar rent/bort dessa regelbundet med hjälp av nässkölj.
 • Pilla inte i ansiktet – även om vi har en bra handhygien så rör vi vid så mycket under dagen att det är omöjligt att komma ifrån att händerna är i kontakt med olika ytor. Mobiltelefoner, dörrhandtag, tangentbord, pengar och så vidare är alla ytor med mycket baciller så ett bra sätt att undvika förkylning är att inte bita på naglarna eller pilla med händerna i närheten av ögon, näsa och mun.
 • Undvik stress/Få ordentligt med sömn – om du har drabbats av förkylningsvirus utan att det har brutit ut ordentligt är det viktigt att kroppen får en möjlighet att bekämpa viruset. Även i vanliga fall är det rekommenderat för hälsans skull att undvika stress och få ordentligt med sömn – i samband med att man känner sig ”krasslig” är det än viktigare att inte hetsa kroppen eller trötta ut den utan ge den en ärlig chans att bekämpa förkylningsviruset.
 • Ät och drick – att äta ordentligt och få i sig mycket vätska är alltid bra när du vill ladda batterierna och undvika sjukdomar.
 • Undvik att träffa folk som redan är förkylda – förkylning är så vanligt är det är näst intill omöjligt att undvika att möta människor som bär på virus vare sig det har slagit ut helt eller enbart ligger latent i kroppen. Det du däremot kan göra är att undvika mer kontakt än du behöver. Vet du om att en kollega eller vän är förkyld löper du större risk att drabbas själv om ni umgås nära och/eller kramas på kafferasten. Tipset är att helt enkelt låta bli onödigt närgången kroppskontakt i förkylningstider!

Dessa tips är allmänna och mycket handlar om sunt förnuft. Nyser hela familjen är sannolikheten stor att du själv kommer att drabbas och då är det bra att både ta hand om sin egen hälsa, och även se till att hålla avstånd för att inte smitta andra. Att tvätta händerna och se om sin personliga hygien är bra även när det inte är förkylningstider!

Att vara förkyld

Inte oväntat drabbas många av oss av förkylning även om vi försöker hålla en god hygien. Det positiva är att förebyggande åtgärder kan mildra besvären. God sömn och bra med mat och vätska hjälper kroppen att slåss mot viruset och bekämpa förkylningen. Har du väl blivit förkyld finns det några tips:

 • Sömn – låt kroppen få arbeta i lugn och ro. När du stressar, är uppe och springer eller anstränger dig (träning, jobb, mycket aktiviteter) påfrestar du kroppen ytterligare än den infektion som redan utmanar din kropp. Tillåt dig själv att vara sjuk så blir du oftast frisk snabbare.
 • Läkemedel – det finns allt från värktabletter till naturläkemedel och nässpray att ta till men var noga med att följa anvisningarna då överdosering kan ge oönskade biverkningar. Många läkare rekommenderar nässköljning som behandling då det kan lindra exempelvis nästäppa och halsont men även nysningar och irritation. Nässkölj spolar rent, löser upp tjockt snor och kan göra det lättare att snyta sig. För den som inte vill krångla med saltvatten och sköljkanna hemma finns det smidiga nässköljprodukter på apotek.
 • Sjukvården – självklart ska du ta kontakt med vården om du känner att förkylningen påverkar kroppen mer än du tror den borde och att du känner symtom som är allvarliga. Även vad gäller barn och gamla så ska man höra sig för hos vården om man är osäker kring något som rör förkylningen.
 • Kontakt med andra – du som frisk bör undvika kontakt med redan förkylda och är du förkyld bör du undvika kontakt med friska personer. Du gör ingen en tjänst om du släpar dig till jobbet med feber, inte heller bör du umgås med riktigt små barn, äldre eller infektionskänsliga, om du vet med dig att du är förkyld. Till följd av coronapandemin vet vi att närkontakt bör undvikas vid minsta symtom och kanske bör vi tänka på detta även efter pandemin.
 • Drick mycket vätska – feber, hosta och snor orsakar att kroppen gör sig av med vätska. Det är därför bra att dricka mycket vatten för att inte drabbas av vätskebrist. Att dricka vätskeersättning kan vara bra eftersom kroppen inte bara förlorar vätska, utan även salter. Vid hosta kan det kännas skönt för halsen att dricka något varmt.
 • Ta hand om kroppen – var försiktig om din sjuka kropp, använd mjuka kläder om du känner dig öm, använd filtar och täcken när du fryser och mjuka näsdukar när du snyter dig (för att slippa fnasig hud vid näsan). När du blir frisk/friskare kan det kännas skönt och fräscht att tvätta exempelvis sängkläderna.

Förkylningen – en del av våra liv

Med över 400 förkylningsvirus är det inte konstigt att förkylningar har blivit en del av våra liv och vår vardag. I samband med coronapandemin har medvetandet kring handhygien och att hålla avstånd höjts till nya oanade höjder. Förhoppningsvis minns vi det positiva med god handhygien även efter pandemin.

I dagens samhälle är vi alltmer rörliga och att undvika kontakt med människor är snudd på omöjligt, därför blir det en fråga om att förebygga förkylningar mer än att undvika. Att ta hand om sin egen kropp och sitt välbefinnande, våga stanna hemma från jobbet när du får symtom eller känner dig sjuk, inse att barn drabbas oftare av förkylningar och att föräldrar och familjer med barn har en stor chans att drabbas själva.

Du gör ingen en tjänst genom interaktion med andra människor när du känner dig förkyld – snarare tvärtom. Att visa hänsyn till både din kropp och andra människor under din förkylning borde ha högsta prioritet.

Se film om förkylning här nedan.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: