Ange ditt sökord

Förträngning av förhuden kan orsaka smärta och infektioner. Foto: Shutterstock

Förträngning av förhuden kan orsaka smärta och infektioner. Foto: Shutterstock

Förträngning av förhuden (fimosis)

Förträngning av förhuden betyder att förhuden inte går att dra tillbaka över ollonet. Detta kan bero på olika orsaker. De flesta med för trång förhud får aldrig några besvär av det.

Annons:

Nyfödda pojkar har en trång förhud och den fortsätter att vara för trång för att dra tillbaka på ollonet tills de når skolålder. Detta är normalt då förhuden sitter fast med sammanväxningar mot ollonet. Det är viktigt att man inte försöker dra tillbaka förhuden innan den lossnat av sig själv från sammanväxningarna med ollonet, eftersom detta kan leda till sprickor som sedan blir ärr. Någon enstaka gång kan sammanväxningarna till en viss del sitta kvar tills pojkar kommer in i puberteten utan att det är onormalt. Oftast lossnar sammanväxningarna i samband med att pojkar får erektion eller om de själva försöker dra tillbaka förhuden. Detta kan vara smärtsamt men är inte farligt.

Orsaker till trång förhud

En förträngning av förhuden kan ha olika orsaker. Det kan finnas ärr i förhuden, sammanväxningar mellan ollon och förhud som inte lossnar eller att förhudens passage är för liten. Att förhudens öppning är för trång kan bero på att man har haft infektioner under förhuden och att det av detta har bildats sprickor eller ärr. Det finns också hudsjukdomar, som lichen sclerosus, som kan orsaka trång förhud.

En riktig förträngning av förhuden innebär att förhuden inte är töjbar och att det har bildats sprickor under förhuden som sedan blivit till ärr och förhudens öppning blivit hård.

Symtom vid trång förhud

Man kan märka att pojkar har trång förhud när de ska urinera. Urinen lägger sig då innanför själva förhuden för att sedan sila ut genom den trånga öppningen. Detta är ingenting att bli orolig för och man behöver ingen vård. Men om man har dragit tillbaka förhuden och den fastnar bakom ollonet bör man genast söka hjälp inom vården. Förhuden sitter då åt runt ollonet och stoppar blodtillförseln vilket orsakar att ollonet svullnar och det blir ännu svårare att försöka dra tillbaka förhuden över ollonet på egen hand. Ibland kan det krävas en operation för att rätta till det men oftast kan läkaren dra tillbaka förhuden på rätt plats igen.

Hos vuxna ger trång förhud symtom som samlagssmärta eller svårigheter att tömma urinblåsan.

När ska man söka hjälp för förträngning av förhuden?

När pojkar blir äldre och börjar ha ett aktivt sexliv kan en förträngning av förhuden bli besvärlig. Penisen har blivit större och om man inte kan dra tillbaka förhuden över ollonet, kan det vara smärtsamt. Man får då vända sig till vården. I första hand behandlas tillståndet med en lokal, stark kortisonkräm. Vid utebliven effekt kan en operation kan bli nödvändig för att minska en förträngning av förhuden så att den ska kunna dras tillbaka på ett normalt sätt.

Ibland kan man få infektioner under förhuden och om man ser att förhuden är rosa eller röd i själva öppningen och det dessutom kommer var, ska man söka hjälp. Pojkar som har förträngning av förhuden kan få urinvägsinfektion eftersom det kan bildas bakterier innanför förhuden men detta är ovanligt.

Operation vid förträngning av förhuden

Om man är i behov av en operation blir man nedsövd, läkaren skär sedan bort det översta på förhuden och syr till sist ihop de kvarlämnade kanterna. Detta brukar ta cirka 30 minuter och innebär inga men för pojken eller mannen i ett senare skede.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: