Ange ditt sökord

Att du börjar reagera är ofta ett tecken på att kroppen börjar slå tillbaka snarare än att man precis fick viruset. Foto: Shutterstock

Att du börjar reagera är ofta ett tecken på att kroppen börjar slå tillbaka snarare än att man precis fick viruset. Foto: Shutterstock

Förkylning – orsak, symtom och behandling

Vi ger några enkla tips på hur du kan undvika att bli förkyld och vad du gör om du har oturen att råka ut för en förkylning.

Annons:

Det finns en rad olika faktorer som framkallar den numera så typiska ”höstförkylningen”. Många trängs på bussar och i tunnelbana och en del har barn som vistas i miljöer där bacillerna frodas. Kan vi då inte skydda oss på något vis? Jo – det finns några enkla förebyggande råd som du kan ta del av, men först och främst, vad är egentligen en förkylning?

Vad är en förkylning?

Att du får en förkylning grundar sig i ett (av många) virus.Anledningen till att förkylningar sprids så snabbt och effektivt beror bland annat på att förkylningen är som mest smittsam i början av sjukdomsförloppet – då den även är minst framträdande för den som har fått viruset. Kombinationen gör att även om vi inte känner oss sjuka så går vi runt och sprider viruset. Att du börjar reagera är ofta ett tecken på att kroppen börjar slå tillbaka snarare än att man precis fick viruset.

Förkylningsviruset anfaller vårt immunförsvar och om vi har tur lyckas kroppen slå tillbaka utan att vi märker det (i form av olika symtom). Har vi däremot otur blir vi förkylda. Det finns inte bara ett utan över 400 olika förkylningsvirus och det är luftburet. Det innebär att när vi hostar, nyser eller andas ut så sprider vi förkylningsviruset med lätta – ett envist litet virus som överlever i cirka 7 timmar utanför kroppen.

Förkylningsvirus sprids också via direktkontakt, något som stod klart i samband med att svininfluensan blev uppmärksammad. Alltfler började ta hand om sin hygien, tvättade och spritade händerna samt tänkte efter innan vi hälsade och skakade i hand, var för närgången och tog i olika ytor som handtag och räcken. Allt detta gjorde att vi begränsade inte bara svininfluensaviruset utan även mer vanliga förkylningsvirus. Nu är inte det här något som vi ska sluta med bara för att svininfluensan inte fick ett stort utbrott, hygien är en stor del i förebyggandet av förkylningsvirus.

Förkylning är mycket vanligt förekommande och alla människor upplever minst en gång en förkylning – och eftersom den många gånger drabbar en stor del av befolkningen under samma period blir den även en samhällskostnad. Förkylningar återkommer rejält ett par gånger om året och håller vanligtvis i sig i allt från 3-14 dagar (ibland längre innan symtomen är helt borta).

Symtom vid förkylning

VId en förkylning känner du dig ofta trött och hängig. Förkylningar kan också ge feber, något som är vanligare hos barn, men den är vanligtvis inte så hög. 

Vanliga symtom vid förkylning:

 • snuva eller nästäppa
 • ont i halsen
 • hosta
 • ont i huvudet
 • rinniga och lite variga ögon
 • lock för öronen 

Vad är skillnaden på förkylning och influensa?

En förkylning innebär oftast att du känner dig trött, kittlig i halsen, har huvudvärk, feber och blir snuvig. Förkylningen kommer smygande medan influensan är mer rakt på. Symtomen påminner om varandra men tecken på influensa kan innebära en mer allvarlig och långvarig form av exempelvis feber.

Influensan har oftast även en längre sjukdomsperiod än en förkylning och kännetecknas i många fall som en plötslig värk i hela kroppen och hög feber som slår till snabbt. Har du symtom som hållit i sig en längre tid bör du kontakta sjukvården för råd och tips (feber över en vecka, långvarig hosta, huvudvärk osv).

Hur du undviker en förkylning

Eftersom förkylningsvirusen är effektiva (de sprider sig snabbt) så finns det ingen mirakelkur som garanterar att du slipper förkylning men det finns några rättesnören:

 • Hygien – Som tidigare nämnt ökade svenskens medvetenhet kring hygien i samband med svininfluensan. Nu kan du köpa handsprit till och med på elektronikvaruhus – och det är inget fel i det. Att tvätta händerna, och sprita dom efteråt är en bra åtgärd för att undvika förkylning. Man kan även hjälpa näsan att jobba mot ständiga angrepp av partiklar, bakterier, virus, om man spolar rent/bort dessa regelbundet med hjälp av nässkölj. 
 • Pilla inte i ansiktet – Även om vi kan tycka att vi har bra handhygien så rör vi så mycket under en dag att det är omöjligt att komma ifrån att händerna är i kontakt med bacillinfekterade ytor. Mobiltelefoner, dörrhandtag, tangentbord, pengar och så vidare är alla ytor med mycket baciller så ett bra sätt att undvika förkylning är att inte bita på naglarna eller pilla med händerna i närheten av ögon, näsa och mun.
 • Undvik stress/Få ordentligt med sömn – Om du har drabbats av förkylningsvirus utan att det har brutit ut ordentligt är det viktigt att kroppen får en möjlighet att bekämpa viruset. Även i vanliga fall är det rekommenderat för hälsans skull att undvika stress och få ordentligt med sömn – i samband med att man känner sig ”krasslig” är det än viktigare att inte hetsa kroppen eller trötta ut den utan ge den en ärlig chans att bekämpa förkylningsviruset och hålla dig frisk.
 • Ät och drick – Att äta ordentligt och få i sig mycket vätska är alltid bra när du vill ladda batterierna kroppen och undvika sjukdomar.
 • Undvik att träffa folk som redan är förkylda – Förkylning är så vanligt är det näst intill omöjligt att undvika att möta människor som bär på viruset vare sig det har slagit ut helt eller enbart ligger latent i kroppen. Det du däremot kan göra är att undvika mer kontakt än du behöver. Vet du om att en kollega eller vän är förkyld löper du större risk att drabbas själv om ni umgås nära och/eller kramas på kafferasten. Tipset är att helt enkelt låta bli onödigt närgången kroppskontakt i förkylningstider!

Dessa tips är allmänna och naturligtvis bör du låta sunt förnuft råda. Nyser hela familjen är sannolikheten stor att du själv drabbas och då är det bra att ta hand om sin egen kropp så att man är rustad om man blir förkyld. Att tvätta händerna och se om sin personliga hygien är bra även när det inte är förkylningstider!

Att vara förkyld

Inte oväntat drabbas många av oss av förkylning även om vi försöker med förebyggande åtgärder, det som däremot är positivt är att förebyggande åtgärder kan mildra besvären.

God sömn och bra med mat och vätska hjälper kroppen att slåss mot viruset och bekämpa förkylningen. Har du väl blivit förkyld finns det tips för det med:

 • Sömn – Låt kroppen få strida i lugn och ro. När du stressar, är uppe och springer eller anstränger dig (träning, jobb, mycket att göra) påfrestar du kroppen ytterligare än den infektion som du har redan gör. Med andra ord, tillåt dig själv vara sjuk så blir du oftast frisk snabbare.
 • Läkemedel – Det finns allt från värktabletter till naturläkemedel och nässpray att ta till men var noga med att följa anvisningarna och använd dessa som ett komplement till förkylningens olika delar. Nässpray ska exempelvis enbart användas under begränsad tid, naturläkemedel finns i en uppsjö av olika varianter och värktabletter kan vara lindrande men är inget du bör knapra som godis. Många läkare rekommenderar nässköljning som behahdling då det kan lindra exempelvis nästäppa och halsont men även nysningar och irritation. Nässkölj spolar rent, löser upp tjockt snor och kan göra det lättare att snyta sig. För den som inte vill krångla med saltvatten och sköljkanna hemma finns det smidiga nässköljsprodukter på apotek.
 • Sjukvården – Självklart ska du ta kontakt med vården om du känner att förkylningen påverkar kroppen mer än du tror den borde och att du känner symtom som är allvarliga. Även i samband med barn och gamla så ska man höra sig för hos vården om man är osäker kring något som rör förkylning. 
 • Kontakt med andra – Lika väl att du som frisk bör undvika kontakt med redan förkylda bör du som förkyld undvika kontakt med friska personer. Du gör ingen på jobbet en tjänst om du i 38,5, eller högre, graders feber släpar dig till jobbet, inte heller bör eller ska du umgås med riktigt små barn, äldre eller infektionskänsliga om du vet med dig att du är förkyld. Om du bara känner lätt symtom är det alltid artigare att ursäkta sig att du inte skakar hand med att du har en begynnande förkylning än att du för smittan vidare. Sunt förnuft bör råda när det kommer till kontakt med andra i samband med att du själv har förkylning!
 • Drick mycket vätska – Feber, hosta och snor orsakar att kroppen gör sig av med vätska. Då måste du vara noga med att fylla på och dricka mycket vatten för att inte drabbas av vätskebrist. Att dricka vätskeersättning kan då vara bra eftersom kroppen inte bara förlorar vätska, utan även salter. Det kan även kännas skönt för halsen om du drabbats av exempelvis hosta att dricka något varmt som te (även om detta i sin tur är vätskedrivande och inte innebär att du inte ska dricka vatten också). 
 • Ta hand om kroppen – Var försiktig om din sjuka kropp, använd mjuka kläder om du känner dig öm, använd filtar och täcken när du fryser och mjuka nässdukar när du snyter dig (för att slippa fnasig hud vid näsan). Att tänka på är att när du blir frisk/friskare är att det kan kännas skönt och fräscht tvätta exempelvis sängkläder.

Förkylningen – en del av våra liv

Med över 400 förkylningsvirus är det inte så konstigt att förkylningar har blivit en del av våra liv och vår vardag. I samband med svininfluensan höjdes på ett positivt sätt medvetenheten om vår hygien, även utanför badrummet, och just hygien är en viktig faktor i förebyggandet av förkylningar. I dagens samhälle är vi alltmer rörliga och att undvika kontakt med människor är snudd på omöjligt, därför blir det en fråga om att förebygga förkylningar mer än att undvika. Att ta hand om sin egen kropp och sitt välbefinnande, våga stanna hemma från jobbet när du känner dig sjuk, inse att barn drabbas oftare av förkylningar och att föräldrar och familjer med barn har en stor chans att drabbas själva. Det i sin tur leder till att de vuxna i familjen i kontakt med andra vuxna sprider viruset vidare.

Du gör ingen en tjänst genom att tvinga dig till interaktion med andra människor när du känner dig förkyld – snarare tvärtom. Att visa hänsyn till andra under din förkylning är viktigt, men ännu viktigare är att du visar hänsyn till din kropp som i sin strid mot viruset behöver näring och kraft som den får av mat, vätska och sömn. Att resa, träna och stressa kroppen mer än du behöver påverkar enbart negativt, istället kan du sätta din kropp främst genom att ta det lugnt och låta kroppen läka ut förkylningen!

Se film om förkylning här nedan.

Annons:

Källor:

1177, Apoteksgruppen

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: