Ange ditt sökord

Dövhet beror på att något har hänt med hårcellerna. Foto: Shutterstock

Dövhet beror på att något har hänt med hårcellerna. Foto: Shutterstock

Dövhet (surditas)

Annons:

Det finns mer än 1,4 miljoner hörselskadade och döva i Sverige. Människor hör ljud på grund av vibrationerna som går igenom hörselgångarna in till hörselsnäckan. När vibrationerna träffar hörselsnäckan så rör och böjer sig hårcellerna, detta gör att det sänds nervimpulser in till hjärnan.

Det är när nervimpulserna träffar hjärnan som vi gör om vibrationerna till ljud. Skulle det vara så att man saknar dessa hårceller eller om dem skulle vara trasiga så kan man inte uppfatta ljud. Det vill säga att om man har en hörselnedsättning eller drabbats av dövhet så kan det vara på grund av att flimmerhåren som finns i örats hörselsnäcka har skadats eller helt enkelt inte finns.

Att leva med dövhet

Att drabbas av dövhet som vuxen kan vara en stor och mycket svår omställning. Hela ens liv förändras. De vanligaste vardagssakerna som man tidigare har tagit för givet, som exempelvis att kunna samtala och uppfatta ett skämt, fungerar plötsligt inte på samma sätt. Det kan vara därför som många med en tilltagande hörselnedsättning länge förnekar sin dövhet. Istället hävdar de att “jag är inte alls hörselskadad, jag hör bara lite dåligt”.

Ofta förändras personer som drabbas av dövhet. Någon som brukade vara social kan efter att den fått dövhet börja dra sig undan och  bli tystlåten. Efter ett tag så brukar insikten komma smygande och då kan man bli ganska osäker. Man blir rädd att man hör fel och kanske svarar fel på frågor. Detta kan i sin tur leda till en stor stress, en så kallad “hörselstress”. Detta kan på sikt innebära en hälsorisk.

Hjälpmedel för dövhet

Man opererar inte dövhet eftersom det fysiskt sätt inte är något farligt. Däremot finns det mängder med hjälpmedel som kan förenkla vardagen avsevärt. Man kan få hjälp med att lära sig teckenspråk, lära sig tyda läppar och till och med ha en skrivtolk. Är man däremot hörselskadad finns det även hörapparater och hörselimplantat som kan hjälpa till.

Förutom kommunikationshjälpmedel finns det även andra hjälpmedel. Till exempel vibratorer som bärs runt handleden. Dessa vibratorer kan kopplas till olika alarm som en dörrklocka, telefonsignal, brandvarnare och andra viktiga alarm. Man kan även koppla dessa alarm till lampor som blinkar.

Olika typer av dövhet och hörseltest

Man kontrollerar alltid ett nyfött barns hörsel. Detta görs genom en sändare som sätts in i barnets öra tillsammans med en mikrofon. Sändaren kommer sedan att skicka ett klickljud. Klickljuden fångas sedan upp av hårcellerna som finns i innerörat vilket får de att röra på sig. Bildas det ett ljud på grund av rörelsen så innebär det att barnets hörsel är bra. Skulle resultatet bli negativt så görs testet om. Spädbarn har ofta fosterfett kvar i öronen och de kan försvåra testet. Visar nästa test fortfarande negativt så startas en undersökning och bebisen skickas till hörselkliniken. Det är bara en till två bebisar i Sverige som föds med en form av hörselskada. 

Ett annat hörseltest är tonaudiometri. Man skickar toner till ett par hörlurar. När personen med hörlurar hör en ton trycker denne på en knapp som den har i handen. Hörseltestet kontrollerar när personen börjar uppfatta tonen.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: