Ange ditt sökord

Brutet nyckelben (nyckelbensfraktur)

Brutet nyckelben (nyckelbensfraktur)

Ett brutet nyckelben (nyckelbensfraktur) är ett vanligt benbrott. Det förekommer oftare hos barn och ungdomar, över hälften av frakturerna drabbar barn under tolv år.

Annons:

Många nyckelbensfrakturer är den typ av brott som kallas för “greenstick”. I dessa fall bryts inte nyckelbenet av, det hänger istället ungefär som en knäckt gren på ett träd. Greenstickfrakturer drabbar oftast barn under tolv år.

Ett brutet nyckelben läker oftast utan komplikationer om man får behandling. Behandlingen beror på hur komplicerat brottet är. Oftast räcker det med att ha banden i förband i några veckor. Det medicinska namnet för nyckelbenet är klavikeln. Ett brutet nyckelben brukar kallas för en klavikelfraktur.

Nyckelbensfrakturer brukar delas upp i tre olika typer (typ I, II och III) baserat på var benbrottet uppstått. Typ I, där man bryter den mellersta delen av nyckelbenet, är den absolut vanligaste och står för cirka fyra av fem nyckelbensfrakturer.

Orsaker till nyckelbensfrakturer

Nyckelbensfrakturer orsakas oftast av fall, slag eller kraftigt tryck. Det är framför allt en vanlig skada vid idrotter som t ex fotboll, handboll, cykling, motocross och ridsport. När man faller från en lite högre höjd kan man landa på axeln och få en nyckelbensfraktur. Det kan även uppkomma vid smällar och kollisioner i rörelser när man har armen utsträckt, t ex ett handbollsskott.

Barn som föds kan bryta nyckelbenet under förlossningen, eftersom skelettet då är mjukt och känsligt. Risken för frakturer ökar vid snabba och komplicerade förlossningar. Ett brutet nyckelben brukar upptäckas av läkaren direkt efter förlossningen.

Nyckelbensfrakturer kan även uppstå som en del av trauma vid trafikolyckor och andra allvarligare olyckor. I dessa fall har man ofta fått andra frakturer och skador utöver det brutna nyckelbenet.

Symtom på ett brutet nyckelben

Nyckelbenet är ett ganska litet ben, men det har en viktig funktion i kroppen. Uppgiften är att vara en länk som kopplar ihop armen och bålen. Det skyddar även lungorna, nervcentrum och vissa stora blodkärl. Eftersom benet är en del av rörelsemekanismen i armen och axeln är symtomen inte bara kring själva nyckelbenet.

Ett brutet nyckelben brukar visa sig genom dessa symtom:

  • Svullnad över nyckelbenet
  • Smärta när du tar på nyckelbenet
  • Smärta när du rör axeln och armen

En ofarlig liten knöl bildas ibland på den plats där nyckelbenet brutits.

Hur behandlas ett brutet nyckelben?

Behandlingen av ett brutet nyckelben beror på hur frakturen ser ut. I många fall kan en läkare fastställa att det handlar om en nyckelbensfraktur genom att undersöka och ställa frågor. Vissa arm- och axelrörelser leder till smärtor och det är även vanligt att den skadade håller armen nära kroppen för att få mindre ont. Nyckelbensfrakturer brukar röntgas så att skadans omfattning kan bedömas.

Ett brutet nyckelben behandlas oftast med att hålla armen i stillhet med t ex en slynga. Slyngan är i de flesta fall främst ett hjälpmedel för att undvika smärta i området. Om man har ont kan man behöva ta smärtstillande läkemedel i början. Området kring frakturen kan bli tjockt under en period. Detta brukar försvinna med tiden.

Efter skadan påbörjas ofta fysioterapi eller annan typ av ordinerad träning. Rörelseträningen brukar börja så fort som möjligt för att återfå rörligheten kring axeln.

I de flesta fall blir man bättre inom fyra till sex veckor. För barn kan det gå snabbare. Hur länge man behöver vänta på att delta i aktiviteter som styrketräning och annan idrott beror på frakturens svårighetsgrad och vilken aktivitet det handlar om. Sjukskrivningen vid ett brutet nyckelben beror på hur frakturen ser ut och vilka arbetsuppgifter man har på sitt jobb.

Operation av ett brutet nyckelben kan bli aktuellt:

  • Om det finns en felställning i benet
  • Vid risk för att frakturen ska skära igenom huden
  • Vid tecken på kärlskada eller nervskada
  • Vid utebliven läkning på vanligt sätt

När bör man söka vård för en nyckelbensfraktur?

Om du tror att du har brutit nyckelbenet bör du kontakta en vårdcentral eller jourmottagning.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: