Ange ditt sökord

Ett brutet näsben kan leda till en sned eller på annat sätt något annorlunda näsa. Foto: Shutterstock

Ett brutet näsben kan leda till en sned eller på annat sätt något annorlunda näsa. Foto: Shutterstock

Brutet näsben – symtom, orsaker och behandling

Ett brutet näsben kan göra mycket ont och förändra hur din näsa ser ut. Men hur vet du om din näsa är bruten, och vad behöver du göra för att åtgärda den? Behöver du alltid söka vård för ett misstänkt brutet näsben?

Annons:

Näsans uppgift och anatomi

Näsan är en del av våra luftvägar. Den är till för att värma, fukta och rena luften som andas in och för att känna lukter. Den består av näsbenet och brosk (t ex nässkiljeväggen som sitter mellan näsborrarna). När näsan utsätts för smällar kan näsbenet och brosket påverkas, vilket kan leda till försämrad funktion och/eller ett förändrat utseende.

Symtom på brutet näsben

Ett brutet näsben brukar visa sig genom:

  • Smärta i näsan
  • Svullen näsa
  • Sned eller på annat sätt annorlunda näsa

Det kan bli svårt att andas genom näsan och det är vanligt att blöda näsblod. Ibland får du blåmärken eller blödningar runt ögonen, ungefär som en blåtira.

Orsaker till brutet näsben

Ett brutet näsben sker till följd av yttre trauma, t ex kraftiga slag eller kollisioner. Några vanliga orsaker är cykelolyckor, fallolyckor och idrottsskador, men det kan också handla om misshandel. Ett brutet näsben kan däremot inte uppkomma till följd av långvarig belastning.

Hur vet du om du har ett brutet näsben?

En bruten näsa är ofta sned, och det kan svårt att andas genom den som vanligt. Om näsan knakar när du rör vid den är det ett tecken på att den är bruten. I början kan det vara lite svårt att avgöra eftersom trauma mot näsan brukar innebära att den svullnar upp.

När en läkare undersöker din näsa brukar den snabbt kunna avgöra om den är bruten eller inte. Ibland kan du behöva vänta på att svullnaden gått ned för att få en diagnos.

Hur lång tid tar det att läka en bruten näsa?

Läketiden beror på om och hur näsan behöver behandling. Ibland kan den bli som vanligt igen på några veckor, medan det efter en operation kan ta lite längre tid.

Behandling av brutet näsben

Om näsbenet eller brosket i näsan är brutet brukar det ibland krävas en operation för att rätta till det. Den brukar ske kort efter brottet så att näsan inte hinner läka fast i det nya läget. Vanligtvis behöver du vänta i några dagar så att svullnaden hinner gå ned. Du brukar få gå hem efter att operationen skett.

Operationen görs genom att räta ut näsfrakturen med ett instrument som förs in i näsan. Ibland kan olika typer av förband bli kvar innanför eller utanför näsan i någon vecka. Sedan brukar ett återbesök för att bedöma resultatet och ta bort eventuella förband ske inom en vecka.

Under tiden du är som mest svullen kan det vara skönt att ha is kring näsan. Vid kraftig värk kan det hjälpa med receptfria värktabletter.

Att leva med bruten näsa

De som brutit näsan brukar bli helt återställda eller få en lite sned näsa. Det kan bli lättare än tidigare att drabbas av nästäppa. I övrigt brukar det inte ha någon påverkan på livet.

Ersättning vid bruten näsa

Tänk på att någon eller några av dina försäkringar kan ge ersättning om du får en bruten näsa till följd av t ex en olyckshändelse eller ett brott. Det kan vara bra att höra av sig till ditt/dina försäkringsbolag för att se om möjligheten finns, eftersom det kan handla om en del pengar.

Behöver du söka vård om du tror att du har ett brutet näsben?

Om du misstänker du brutit näsan bör du alltid söka vård direkt på en vårdcentral eller jourmottagning. Det är viktigt att göra det för att se om näsan är bruten och om det i så fall behövs en operation för att rätta till den.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: