Ange ditt sökord

Brutet finger (fingerfraktur)

Brutet finger (fingerfraktur)

Ett brutet finger kan t ex uppkomma när man faller med handen som stöd eller slår i handen mot något. De flesta brutna fingrar brukar läka ihop utan behandling.

Annons:

Det kan vara svårt att skilja på om ett finger är brutet, stukat eller om det gått ur led. Skador på tummen kan vara extra viktiga att söka vård för, eftersom tummen är viktig för att handen ska kunna greppa saker på ett korrekt sätt.

Symtom på ett brutet finger

Några symtom på ett brutet finger eller ett finger som gått ur led är svullnad, kraftig smärta och att fingret pekar snett (felställning). Svullnaden kan göra att fingret blir svårt att röra. Det kan också göra ont när man trycker på fingret eller fingertoppen.

Behandling av fingerfraktur

Om fingret inte är felställt brukar det läka ihop på egen hand. Man kan själva tejpa ett skadat finger mot fingret intill för att få det att göra mindre ont. Det enklaste sättet att se om ett finger är felställt är genom att försöka röra på fingret eller knyta handen och se hur det reagerar.

Om ett finger har gått ur led kan man försöka dra fingret till rätt position igen genom att dra fingret utåt och sedan släppa taget. Många gånger hamnar fingret rätt igen med denna metod. Om fingret hamnar i led igen behövs ingen behandling.

När man söker vård med en märkbar felställning eller ett finger som är ur led brukar läkaren lokalbedöva området och sedan få fingret i rätt position igen. Man får sedan bandage.

Även om man inte behöver gå till läkaren brukar ett skadat finger göra ont. Det bästa sättet att lindra symtomen är smärtstillande läkemedel.

Ett brutet finger kan behöva bandageras med en skena i maximalt två veckor. Det är viktigt att börja träna upp rörligheten i fingret efter att skenan eller tejpen tagits bort. Annars kan du få problem med långvarig stelhet i fingret.

I ovanliga fall kan man behöva göra en operation där fingerbenen sätts tillbaka i rätt läge. Efter en sådan operation brukar man behöva ha bandage i ungefär två veckor.

När bör man söka vård för ett skadat finger?

Sök vård på en vårdcentral eller jourmottagning vid stora smärtor eller ett finger som pekar snett (felställning). Sök vård på en akutmottagning om vårdcentralen och den jouröppna mottagningen är stängda.

Sök också vård om du har skadat tummen och har ont i den, samt att tumleden mot handleden eller tummens grundled är svullen. Tummen kan ha fått en Bennetfraktur eller Rolandofraktur som kräver behandling.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: