Ange ditt sökord

 En bruten tå är ganska vanligt, men nog så besvärligt eftersom det kan ta tid innan det känns bra att belasta foten. Foto: Shutterstock

En bruten tå är ganska vanligt, men nog så besvärligt eftersom det kan ta tid innan det känns bra att belasta foten. Foto: Shutterstock

Bruten tå – symtom, lindring och vård

En bruten tå är en ganska vanlig skada som oftast orsakas av att man tappar någonting på foten eller slår i tån i något. I de flesta fall läker en bruten tå av sig själv utan behandling.

Annons:

En bruten tå kan vara ett resultat av flera typer av olyckor. Det kan handla om vardagshändelser som att t ex slå i sin tå eller fot i en möbel. Det finns också de som bryter en tå när de löper utomhus eller utövar lagidrotter.

Symtom vid bruten tå

Några av de vanligaste tecknen på att du brutit en tå är smärta, svullnad och missfärgning. Smärtan kan vara kvar i några veckor medan svullnaden kan kvarstå under en längre tid. Det kan vara svårt att ha på sig skor utan att det gör ont, speciellt trånga skor. Ibland kan skadan där man bryter en tå också leda till sårskador, nagelskador eller andra kringliggande stukningar eller frakturer i området.

När ett barn gör illa fötter eller tår gäller det att vara uppmärksam på symtomen. Det kan svårt att veta om det handlar om en stukning, en bruten tå eller ett brutet ben i mellanfoten. Om ditt barn har mycket ont och inte klarar att stödja foten eller tårna mot marken bör ni söka vård på en vårdcentral.

Skelettet i fötter och tår

Våra fötter består av 26 större ben samt en mängd muskler, leder och ledband. Benen i våra fötter kan delas in i tre områden:

  • Framfoten (som i sin tur består av fem metatarsalbenen och 14 s.k. ”falanger”)
  • Mellanfoten (består av Cuboideum, Naviculare och de tre olika Cuneiformebenen)
  • Hälbenet (består av talus och calcaneus)

Stortån och våra andra tår utgörs av falanger och är en del av framfoten. Stortån består av två falanger, medan de andra tårna består av tre.

Lindring av symtom vid bruten tå

Det finns några saker man kan göra på egen hand för att lindra en bruten tå. Om man har ont kan man ha foten i högläge, t ex med hjälp av en stol, för att få ned svullnaden och minska smärtan. Även receptfria läkemedel mot smärta och att använda rymliga skor kan hjälpa.
Det kan vara bra att använda skor med hårda sulor för att lindra smärtan från tån. Ett bra råd är också att tejpa den brutna tån ihop med en frisk tå bredvid, så får den skadade tån lite avlastning.

Man kan behöva vara sjukskriven några dagar om ens arbete innebär att man måste gå mycket. Om du motionerar mycket kan det ta ett tag innan du kan vara igång med aktiviteter som t ex löpning där foten och tårna belastas. När man börjar motionera igen kan man behöva trappa upp intensiteten långsamt och lyssna extra mycket på kroppens signaler.

Behöver man söka vård för en bruten tå?

Om man behöver söka vård eller inte beror ofta på vilken tå man brutit. Kontakta vårdcentralen eller en jourmottagning om du misstänker att du brutit stortån. Om du tror att du brutit någon av de andra tårna behöver du oftast inte söka vård. Sök vård hos en vårdcentral om det gör mycket ont eller om den brutna tån pekar åt fel håll.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: