Ange ditt sökord

Genom att hålla en god munhygien och borsta med en mjuk tandborste eller eltandborste minskar du risken för att få blottade tandhalsar och ilningar. Foto: Getty Images

Genom att hålla en god munhygien och borsta med en mjuk tandborste eller eltandborste minskar du risken för att få blottade tandhalsar och ilningar. Foto: Getty Images

Blottade tandhalsar – vad du behöver veta

Om tandköttet drar sig tillbaka är den övre delen av tandroten inte längre skyddad av tandköttet. Tandhalsen är därmed exponerad och det kommer att finnas öppna kanaler i tandnerven som kan reagera, vilket visar sig i form av mer eller mindre smärtsamma ilningar.

Annons:

Dina tänder är en fascinerande och komplex del av din kropp, och en viktig komponent av dem är tandhalsen. Vad är egentligen en tandhals? Tandhalsen är den delen av tanden som befinner sig nära tandköttskanten och markerar övergången mellan tandkrona och rot. Dess främsta syfte är att skydda tandhalsen och tandrötterna från påverkan av yttre faktorer.

Normalt sett är tandköttet det som skyddar tandhalsen och tandrötterna. Tandkronan, den synliga delen av tanden, är täckt av emalj som skyddar den inre delen av tanden, inklusive dentinet och pulpan (tandnerven). Tandroten är skyddad av rotcement och tandköttet. Men vad händer om tandköttet drar sig tillbaka? Det är då blottade tandhalsar blir ett problem.

Symtom på blottade tandhalsar

Blottade tandhalsar kan vara obehagliga och orsaka olika symtom, inklusive:

 1. Ökad känslighet: Om du har blottade tandhalsar kan du uppleva ökad känslighet mot temperaturförändringar, som varma, kalla eller söta livsmedel.
 2. Ilningar: Ilningar i tänderna är vanliga vid blottade tandhalsar och kan orsaka korta, skarpa smärtimpulser, särskilt när du äter eller dricker något.
 3. Synlig tandhals: Tandköttet kan ha dragit sig tillbaka så mycket att du kan se den mörkare färgen på tandhalsen. Du kanske också upplever att tanden ser längre ut än vanligt.
 4. Blödande tandkött: Blottade tandhalsar kan vara ett resultat av inflammation i tandköttet, och om ditt tandkött blöder när du borstar tänderna kan det vara ett tecken på detta.

Det är viktigt att söka vård om du misstänker att du har blottade tandhalsar, särskilt om symtomen är besvärande.

Orsaker till blottade tandhalsar

Det finns flera orsaker till blottade tandhalsar, och det är viktigt att identifiera och behandla den underliggande orsaken. Här är några vanliga orsaker:

 1. Felaktig tandborstning: En vanlig orsak är felaktig tandborstningsteknik. Att borsta för hårt, med en hård tandborste eller använda tandkräm med slipmedel kan skada tandköttet och leda till blottade tandhalsar.
 2. Tandregleringsapparater: Patienter som har genomgått tandreglering med fastsittande tandställning kan uppleva tandköttets tillbakadragning, särskilt i underkäken.
 3. Gingivit och parodontit: Inflammation i tandköttet (gingivit) och mer avancerad tandlossning (parodontit) kan leda till blottade tandhalsar.
 4. Läpp- och tungpiercingar: Piercingar kan skada tandköttet och orsaka blottade tandhalsar, särskilt om de är placerade nära tänderna.
 5. Slitage och frätskador: Tandgnissling och frätskador kan skada emaljen och leda till blottade tandhalsar.
 6. Bettfel och ålder: Både bettfel och åldern kan påverka tandköttets placering och resultera i blottade tandhalsar.

Behandling och förebyggande av blottad tandhals

För att behandla blottade tandhalsar och lindra symtomen kan flera åtgärder vidtas:

 • Korrekt tandborstning: Använd rätt tandborstningsteknik och undvik hårda borstar samt tandkräm med mycket slipmedel.
 • Fluor: Applicera tandkräm med fluor på de blottade tandhalsarna för att stärka tanden och minska känsligheten.
 • Professionell vård: Tandläkaren kan applicera fluorlack på de blottade tandhalsarna eller utföra en plastfyllning för att skydda mot ytterligare slitage.
 • Rotfyllning eller krona: Vid svårare fall kan rotfyllning eller en tandkrona vara nödvändig för att eliminera smärta och skydda tanden.
 • Tandköttstransplantation: Ibland kan en tandköttstransplantation vara en lösning för att täcka blottade tandhalsar.

För att förebygga blottade tandhalsar är god munhygien avgörande. Borsta tänderna noggrant med fluortandkräm, använd tandtråd eller mellanrumsborstar dagligen och besök din tandläkare regelbundet för att upptäcka och behandla eventuella problem i ett tidigt skede. Genom att ta hand om din mun kan du undvika att drabbas av blottade tandhalsar och andra tandrelaterade problem.

Läs om blödande tandkött.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: