Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ansiktsförlamning – symtom, orsaker och behandling

Ansiktsförlamning innebär att halva ansiktet är förlamat i någon utsträckning. Ansiktsförlamning uppstår oftast när nerven som är kopplad till musklerna i ansiktet blir skadad eller på annat sätt påverkad.

Annons:

Förlamning i ansiktet kan uppstå av flera olika orsaker. De brukar delas upp i förlamning som orsakas av problem med nerverna och skador som orsakas av det centrala nervsystemet. I de flesta fall av ansiktsförlamning försvinner besvären efter en tid. Tillståndet är ungefär lika vanligt hos kvinnor och män.

Symtom

Det finns flera olika symtom som kan visa sig vid ansiktsförlamning. Om nerven i ansiktets muskler påverkas kan det bli svårt att le, tala eller röra munnen på annat sätt. Ögonlocken kan börja hänga och leda till torra ögon och röda ögonvitor eftersom det kan vara svårt att blinka eller sluta ögonen.

Orsaker till ansiktsförlamning

Några av de vanligaste orsakerna till ansiktsförlamning är:

  • Virusinfektioner
  • Stroke
  • Okänd orsak, så kallad Bells pares

Nedan kan du läsa mer om de olika orsakerna.

Borreliainfektion efter fästingbett eller annan virusinfektion

Ansiktsförlamning kan i vissa fall vara kopplat till virusinfektioner, som t ex herpes eller bältros. Förlamningar i ansiktet kan också uppstå när man lider av den fästingburna sjukdomen borrelia. Ett typiskt symtom på borrelia är en hudrodnad (ringformad, oval eller regelbunden form, vanligtvis större än fem centimeter i diameter) som uppkommer mellan en till fyra veckor efter ett fästingbett. Om du misstänker att du har borrelia bör du söka vård på en vårdcentral.

Stroke

Domningar eller förlamningar på ena kroppshalvan, t ex i ansiktet, är både ett symtom och en följdskada av stroke. En hängande mungipa är ett ansiktssymtom på stroke. Om personen inte klarar av att le och visa tänderna är det tydligt tecken. Skador i höger hjärnhalva efter en stroke kan leda till förlamning och nedsatt känsel i vänstra sidan av ansiktet. Detta beror på att den högra hjärnhalvan kontrollerar rörelserna i den vänstra sidan av ansiktet. Ring 112 direkt om du själv eller någon i närheten har symtom på stroke.

Bells pares

Om man inte hittar någon orsak till ansiktsförlamning brukar man kalla det för Bells pares, eller perifer ansiktsförlamning. Risken att drabbas av Bells pares är högre när man är gravid eller lider av diabetes. De flesta som får diagnosen Bells pares återfår sin normala ansiktsfunktion inom sex månader efter förlamningen.

Behandling av ansiktsförlamningar

Behandlingsmetoden vid ansiktsförlamning beror på symtomens bakomliggande orsak. Vid Bells Pares är det vanligaste att få kortisontabletter. Borrelia behandlas med antibiotika medan virus i vissa fall behandlas med virushämmande läkemedel.

När man har ansiktsförlamning kan förlamningen leda till att man får problem att stänga ögonen ordentligt. Detta kan leda till att man får svårare att blinka och kan behöva ögonhjälpmedel som t ex skydd eller tejpning. Målet är att skydda ögat mot skador på hornhinnan.

När bör man söka vård?

Om du får domningar och förlamning i ansiktet bör du ringa 112 för att få omedelbar hjälp.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: