Ange ditt sökord

Du kan ha ett av de äldsta nu levande djuren i din säng och det är dina hudrester som förser dem med mat.  Foto: Shutterstock

Du kan ha ett av de äldsta nu levande djuren i din säng och det är dina hudrester som förser dem med mat. Foto: Shutterstock

Allt om kvalster

Du kan ha ett av de äldsta nu levande djuren i din säng och det är dina hudrester som förser dem med mat. Fukt, värme och mörker är nödvändigt för deras överlevnad. Vi talar förstås om kvalster.   

Annons:

Kvalster har funnits i omkring 400 miljoner år och man tror att de flyttade in i våra bostäder för drygt 10 000 år sedan. De går inte att se med blotta ögat, men förekommer vanligen i sängar. Eftersom deras ben är försedda med sugkoppar och hullingar, kan de enkelt och smidigt ta sig fram i bland annat madrasser, mattor och stoppningar i möbler.

Med tanke på att kvalster är spridda över hela världen är de svåra att undgå. De enda undantagen är arktiska och torra områden. Som om inte det vore nog finns det dessutom miljoner arter av spindelsläktet kvalster.

Sängkvalster källa till kvalsterallergi

Det är dock endast ett fåtal kvalsterarter som kan ge upphov till allergiska besvär och en grupp finns i våra bostäder. De kallas sängkvalster och precis som namnet säger trivs de som bäst i våra sängar. Dessutom är det de som orsakar kvalsterallergi, vilket du kan läsa mer om i boken Sängkvalsterallergi som finns att ladda ner gratis på www.kvalsterallergi.se

Många brukar använda begreppet ”dammallergi” i samband med kvalsterallergi. Det är helt fel, kvalsterallergi har ingenting att göra med varken damm eller städning. Faktum är att kvalster inte ens överlever i damm.

Egentligen är det enzym i matsmältningen och inte kvalstret i sig som orsakar allergiska besvär. Varje kvalster avger ett 20-tal avföringspartiklar varje dygn och dessa enzym är kraftfulla allergen som sätter sig på avföringen.

En madrass som innehåller kvalster kan bära på miljontals allergipartiklar. För de allra känsligaste allergikerna kan det vara förödande, då ett fåtal partiklar i luftvägarna kan vara tillräckligt för att vålla besvär.

Behöver fukt, värme och mörker

Sängkvalster saknar ögon och de andas genom huden. Omgivningens fukt är av yttersta vikt för att de ska kunna upprätthålla en tillräcklig vattenbalans. Fukten, tillsammans med värme och mörker, är också en förutsättning för att kvalstren ska kunna föröka sig. De överlever emellertid vid låg fuktighet eller temperatur, bara att de inte förökar sig. Sängkvalsters överlevnadsstrategi är att de slår ihop sig, på så vis kan de skydda varandra och göra så att några överlever. Det är först vid mycket kalla eller torra miljöer som de dör.

Sängkvalster är allätare men den viktigaste födan är hudrester, något som det finns gott om i sängarna. Det räcker med några gram hudflagor för att mata flera miljoner kvalster. Det är därför sängen är deras optimala livsmiljö – och därmed även den största allergenkällan i hemmet.

Den normala livslängden för sängkvalster är inte mer än ett par månader, men det beror helt på fukt och temperatur. Under den livstiden hinner honan lägga mellan 30 och 100 ägg. Kort sagt kan man säga att om tillgången på fukt, värme och mat är god kan kvalster öka och bli flera miljoner på bara ett år.

Motståndskraftiga varelser

Kvalster är väldigt uthålliga varelser, vilket gör att de tål stora variationer i fukt, värme och föda. Långa uttorkningsperioder är inget problem och de kan överleva även om de förlorar 50 procent av sin kroppsvikt.

Snabbast sker ökningen av kvalster när den relativa luftfuktigheten är 70-80 procent, men de trivs bra ända ner till 50 procent. En luftfuktighet på 35-45 procent gör troligtvis att de slutar föröka sig. Den högre fuktigheten och temperaturen är anledningen till att sängkvalster trivs så bra i en säng som används. Det räcker med att fuktigheten är hög under några timmar, vilket den blir under vår nattsömn, för att kvalstern ska överleva. Då gör det ingenting om fuktigheten ligger på 10-15 procent resten av dygnet.

Anledningar till att luftfuktigheten höjs i bostaden är främst bristande ventilation och torkning av tvätt inomhus. Därför är det i första hand ventilationen som man ska åtgärda för att lindra eventuella allergibesvär. Därtill kan allergentäta skydd hjälpa till att minska risken att man andas in allergen i sängen.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: