Ange ditt sökord

Allt om knäskålsbrott (knäskålsfraktur)

Allt om knäskålsbrott (knäskålsfraktur)

Ett knäskålsbrott (knäskålsfraktur, patellafraktur) uppkommer när knät får en kraftig stöt eller ett kraftigt slag och spricker eller går sönder. Om knäskålen inte är för skadad brukar skadan läka helt efter behandling.

Annons:

Knäskålen (patella) är ett litet ben på framsidan av knäet som förstärker senan till knästräckarna, kraftiga muskler på framsidan av låret. Knäet är en komplicerad del av kroppen och skador händer, även om just knäskålsbrott är ganska ovanliga. De brukar uppkomma när man faller på knäet eller kraftigt böjer det.

Symtom på knäskålsbrott

När man får ett knäskålsbrott brukar man få kraftiga smärtor, en svullnad på framsidan av knäskålen och svårt att stödja på det drabbade benet. Det kan vara svårt att röra knäleden som vanligt eller att sträcka ut benet ordentligt.

Behandling och eftervård av knäskålsfrakturer

Behandlingen av ett knäskålsbrott beror på vilken typ av brott som uppstått och hur allvarligt det är. Tre olika typer av knäskålsfrakturer är lodräta sprickor, tvärgående sprickor och sprickor i flera bitar.

Om knäskålen är sprucken uppifrån och ner behövs oftast varken gips eller skena. Du får använda knäet och stödja på benet. Däremot bör du undvika tyngre belastning som t ex hopp eller löpning under fyra till sex veckor. Du kan behöva kryckor som stöd när du går.

Vissa knäskålsbrott kan behandlas med skena eller gips som håller knäleden stilla så att benet kan läka ihop på ett bra sätt. Vid större frakturer kan en operation bli nödvändig för att försäkra sig om att benet växer ihop på rätt sätt. När man opereras läggs benbitarna på plats och sätts ihop med skruv och metalltråd.

En ganska lång stabilisering av leden brukar vara nödvändig. Oftast handlar det om mellan tre och sex veckor. Under gipsningen är det viktigt att röra på fötter och tår så att foten inte blir stel. Lårmusklerna är ofta rejält försvagade efter att ha varit stilla under gipsningen, och brukar behöva tränas upp. Fysioterapi kan bli aktuellt för att få hjälp med muskelövningar.

De flesta knäledsbrott läker väl efter behandling. Det brukar ta minst ett halvår innan man blir helt bra och viss ömhet kan kvarstå, speciellt när man utsätter knäet för belastning genom att t ex gå ner på knä.

Söka vård vid knäskålsbrott

Om du tror att du har ett brott på knäskålen bör du söka vård direkt på en akutmottagning eller vårdcentral.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: