Ange ditt sökord

Allt om Dupuytrens kontraktur (vikingasjukan) – symtom och behandling vid krokiga fingrar

Allt om Dupuytrens kontraktur (vikingasjukan) – symtom och behandling vid krokiga fingrar

Dupuytrens kontraktur, eller vikingasjukan, är en bindvävssjukdom som kan leda till att dina fingrar kröker sig. Symtom som att fingrarna inte längre kan räta ut sig och att det förekommer smärta kan komma smygande men som tur är finns det behandling att få.

Annons:

Namnet vikingasjukan kommer av att sjukdomen är vanlig bland nordbor och sägs ha följt i vikingarnas spår. Duputyrens kontraktur är vanligare hos män men risken att drabbas ökar med stigande ålder hos såväl män som kvinnor. Om du besväras av krokig penis, Peyronies sjukdom, kan du läsa mer om orsak, symtom och behandling i den här artikeln.

Orsak till krokiga fingrar

Vid Dupuytrens kontraktur har du en förändring i ämnet kollagen som finns i den bindvävsplatta som finns i handflatan. Det är kollagenet som ger fasthet och styrka åt kroppens vävnader och vid Dupuytrens kontraktur blir bindvävsplattan kortare och tjockare.

I dagsläget vet man inte varför vikingasjukan uppstår däremot har man fastslagit att ärftlighet spelar en betydande roll. Det vill säga om någon i familjen har sjukdomen är risken hög att man själv drabbas. Andra riskfaktorer och tillstånd som skulle kunna ha ett samband med vikingasjukan är:

  • Alkohol
  • Rökning
  • Diabetes
  • HIV

Andra orsaker kan vara skador och nötning som påverkar kollagenet. Det är inte ovanligt att män som drabbas av vikingasjukan även drabbas av krokig eller sned penis, Peyronies sjukdom. De förekommer givetvis också på varsitt håll men man har sett att det finns samband mellan dessa patientgrupper.

Symtom vid vikingasjukan krokiga fingrar

Det är sällan smärta är ett symtom vid vikingasjukan och sjukdomen kommer många gånger smygande. Bland de första symtomen kan det uppstå en knuta i handflatan som är hård. Den gör sällan ont men kan vara öm. Efter ett tag, när bindvävsplattan blir kortare, bildas en hård sträng under huden i riktning mot dina fingrar.

I ett senare skede kan fingrarna dras ihop och bli böjda, vanligtvis lillfingret och ringfingret. Det kan fortfarande vara relativt smärtfritt däremot uppstår problem då de krökta fingrarna orsakar besvär i vardagen. Sjukdomen utvecklas under lång tid och även om många inte behöver söka vård för besvären kan det upplevas som besvärligt och då kan det bli aktuellt med att ändå behandla för att slippa obehaget.

Diagnos och behandling vid krokiga fingrar

Vid vikingasjukan krävs ingen större undersökning mer än att läkaren kan undersöka handen och konstatera besväret.

Det som däremot kan vara viktigt är att mäta hur allvarlig krökningen på fingrarna är för att se att den behandling man väljer att sätta in fungerar.

Behandling av krokiga fingrar

Det finns tre behandlingsmetoder som används vid Dupuytrens sjukdom; kirurgi, injektion och nålbehandling.

Kirurgi kan bidra till att problematiken åtgärdas till stor del och att det kan dröja innan sjukdomen kommer tillbaka men då vikingasjukan ofta kommer just tillbaka kan det bli svårt att göra om ingreppet. Som med alla kirurgiska ingrepp kan det även ta längre tid att återhämta sig efter en operation. Kirurgi används inte om du endast har lättare besvär.

Du kan även behandlas med injektioner. Detta görs genom att man injicerar ett enzym lokalt som bryter ned bindväven, därefter gör man ett återbesök hos läkare som under lokalbedövning rättar till fingret. Fördelarna är att du slipper kirurgi, att behandlingen kan upprepas om den har dålig effekt vid första tillfället och att den kan återupprepas om sjukdomen skulle komma tillbaka. De biverkningar som har rapporterats har varit i form av blåmärken, svullnader, ömhet, klåda och bristningar men har i de flesta fall gått över inom ett par veckor och man kan snabbare återgå till en drägligare tillvaro. Injektioner har visat sig vara ett effektivt behandlingssätt för att räta ut krokiga fingrar.

Det finns också en behandlingsmetod som används på vissa håll i landet och som kallas nålfasciotomi. Med hjälp av nålstick genom huden delas de hårda bindvävssträngar som orsakar att fingrarna dras ihop. Även här slipper du kirurgi och kan behandla flera fingrar och leder vid ett besök, däremot är risken att sjukdomen återkommer tidigare jämfört med exempelvis kirurgi.

I behandlingen ingår även att du får hjälp att röra på, aktivera och använda handen igen, något som kan ha begränsats i och med vikingasjukan. Genom efterbehandling, rehabilitering, kan du förhoppningsvis återfå förmågan att använda din hand som vanligt.

Att leva med krokiga fingrar

För de allra flesta behöver inte vikingasjukan innebära någon större begränsning men i de fall den gör det kan det vara handikappande och medföra svårigheter att utföra vardagliga sysslor som att köra bil, tvätta sig i ansiktet, hålla i föremål, skriva på tangentbord eller utöva olika idrotter. Eftersom man har sett samband mellan rökning och alkohol och vikingasjukan är det alltid en bra idé att tänka igenom de  livsstilsfaktorer som du lever med och som generellt kan påverka din allmänhälsa.

Idag finns det effektiva behandlingsmetoder som hjälper dig som drabbats av vikingasjukan och det behöver inte längre innebära att du nödvändigtvis behöver genomgå en operation med allt vad det innebär. Oavsett vilken behandlingsmetod som är aktuell så behöver man inte gå med krokiga fingrar och besvär idag, det finns hjälp att få.

Annons:

Källor:

https://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Dupuytrens-kontraktur-/, https://www.doktorn.com/artikel/nytt-l%C3%A4kemedel-mot-%E2%80%9Dvikingasjukan%E2%80%9D,

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!