Ange ditt sökord

Allergi mot hund är en av de vanligaste pälsdjursallergierna. Foto: Shutterstock

Allergi mot hund är en av de vanligaste pälsdjursallergierna. Foto: Shutterstock

Allergi mot hund – råd och behandling

Om du är allergisk mot hund kan det vara svårt att undvika kontakt med hundar helt och hållet, särskilt om du har vänner eller familjemedlemmar som har hundar. Hund finns i dag i vart tionde hem i Sverige.
Pälsdjursallergi kan utvecklas när som helst i livet, men det vanligaste är att symtomen uppkommer i barn – eller ungdomsåren.

Annons:

Hundallergi är en av de vanligaste pälsdjursallergierna och har också blivit allt vanligare under de senaste århundradena. Den förbättrade renhållningen i hemmen kan i själva verket ha gjort oss känsligare för allergenerna. Barn som växer upp i storstad, utan kontakt med djur och natur, har en större risk att utveckla allergier. Andra faktorer som ökar allergier är försämrad miljö.

Orsak till allergi mot hund

Det är inte hundens hår som orsakar allergin som man kanske kan tro. Allergenerna finns framför allt i hundens saliv, urin och talgkörtlar, men de sprids ofta via mjällpartiklar som samlas i pälsen.

Man kan reagera både vid direktkontakt, exempelvis om hunden slickar en på händerna eller i ansiktet, och om man andas in partiklarna eller får dem i ögonen. Känsliga personer kan få symtom av att vistas på offentliga platser där det inte finns hundar, men där personer med hund i hemmet har allergener på sina kläder och i sitt hår.

Symtom vid allergi mot hund

Följande symtom är vanliga i samband med allergi mot hund:

  • Täppt och/eller rinnande näsa
  • Nysningar
  • Röda och kliande ögon
  • Nässelutslag och klåda.
  • Astmatiska besvär, såsom pip i bröstet, andningssvårigheter och hosta

Det är viktigt att notera att symtomen kan variera från person till person och att det kan ta tid att upptäcka en hundallergi eftersom den kan utvecklas över tid. Om du misstänker att du kan ha en allergi mot hundar bör du söka råd från din läkare eller allergispecialist för att fastställa diagnosen och få lämplig behandling.

Diagnos vid allergi mot hund

För att kunna ställa en diagnos och ge rätt behandling behöver läkaren veta vilka symptom du har, hur ofta de uppstår och om de kommer vid speciella tillfällen. Självklart behöver du också berätta om du har en hund hemma. Oftast görs pricktest och/eller ett blodprov för att kontrollera förekomsten av antikroppar.

Ett regelrätt provokationstest kan ge mer exakt information om vilken allergen man är mest känslig mot. Om man misstänker astma görs även lungfunktionstest.

Inga allergisäkra hundar

Det finns vissa hundraser som anses vara allergivänliga eller hypoallergena på grund av deras lättskötta pälsar. Exempel på sådana raser inkluderar bichon frisé, pudel, labradoodle och malteser. Det är dock viktigt att notera att alla hundar kan orsaka allergiska reaktioner hos personer med allergier, eftersom allergener kan finnas i hundens saliv, urin och hudceller. Det är alltid bäst att träffa hunden innan man bestämmer sig för att ta med den hem, och att diskutera eventuella allergiproblem med en läkare innan man skaffar en hund.

I vissa fall kan man tåla en hundras bättre än en annan, eller en individuell hund bättre än en annan, men det finns inga ”allergisäkra” hundar.

Behandling vid allergi mot hund

Receptfria antihistaminer har ofta god effekt vid lindriga besvär. Nässpray med kortison kan också hjälpa. Har man utvecklat astma behöver man få inhalatorer med kortison och luftrörsvidgande medicin. Det är bra att gå igenom lämplig behandling med sin läkare. Om receptfria alternativ inte räcker så kan man av läkare få recept på effektiva antihistaminer som inte gör dig sömnig (icke-sederande) och även kan ges till barn från 1 års ålder.

Hur fungerar allergivaccination?

Är hundallergin mycket kraftig kan även allergivaccination bli aktuell. Allergivaccination, också kallad hyposensibilisering, fungerar genom att gradvis utsätta en person för små doser av det ämne som orsakar deras allergiska reaktioner. Detta görs genom att injicera en lösning av allergenet under huden, vanligtvis i armen. Under en period av flera månader eller år ökar doserna gradvis tills kroppen blir mer tolerant mot allergenet och inte längre reagerar på det på samma sätt.

Allergivaccination kan vara effektiv för personer med allergier mot pollen, damm, mögel och djurhår, bland annat. Det är dock viktigt att notera att det tar tid för behandlingen att ge resultat och att effekten kan variera från person till person. Det är också viktigt att genomgå allergivaccination under övervakning av en läkare, eftersom det finns en liten risk för allvarliga biverkningar, såsom anafylaxi.

Att leva med allergi mot hund

Om du ska besöka en plats där du vet att det finns hundar kan det vara bra att ta allergi- och astmamediciner i förebyggande syfte.

För att minska mängden allergener i ditt hem bör du hålla det så rent som möjligt. Dammsug regelbundet och tvätta hundens sängkläder ofta. Det kan också hjälpa att ha en ren och välventilerad miljö. Om du besöker någon som har hund kan du be dem att hålla hunden borta från ditt utrymme eller att städa extra noga innan ditt besök.

Det kan kännas tungt, men ibland kan det vara nödvändigt att avstå från sin egen hund för att må bättre.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: