Ange ditt sökord

Äggledarinflammation orsakar vanligen flera olika besvär kring underlivet och den nedre delen av magen. Foto: Shutterstock

Äggledarinflammation orsakar vanligen flera olika besvär kring underlivet och den nedre delen av magen. Foto: Shutterstock

Äggledarinflammation (salpingit, akut bäckeninflammation)

Äggledarinflammation, också kallat salpingit eller akut bäckeninflammation, uppstår när äggledarna i livmoderns övre del blir inflammerade. Äggledarinflammation orsakas ofta av könssjukdomar som t ex klamydia och gonorré, och kräver behandling med antibiotika.

Annons:

Äggledarna är två trattformade rör som sticker ut från livmoderns övre del. De är mellan 10 och 15 centimeter långa. Äggledarna ligger alldeles intill äggstockarna för att fånga upp ägg vid ägglossningen. Efter ägglossningen för flimmerhår och muskelsammandragningar i äggledarna äggen mot livmodern. När äggledarna blir inflammerade orsakar inflammationen olika besvär, framför allt i magen och underlivet.

Äggledarinflammation är vanligare hos unga personer och ovanligt efter klimakteriet. Det är viktigt att få diagnos och behandling så fort som möjligt för att undvika komplikationer. På engelska brukar äggledarinflammation kallas för “pelvic inflammatory disease (PID)”.

Orsaker till äggledarinflammation

Den vanligaste orsaken till äggledarinflammation är en sexuellt överförd sjukdom som spridit sig. Klamydia är den överlägset mest förekommande sjukdomen, men även gonorré kan leda till äggledarinflammation. Det finns även andra typer av bakterier som inte överförs sexuellt som kan leda till att man får äggledarinflammation.

I ovanliga fall kan man få inflammation i äggledarna efter en abort eller till följd av att man satt in en hormonspiral eller kopparspiral. Ett annat undantagsfall som kan leda till äggledarinflammation är när man får ett missfall som orsakar en infektion i livmodern, vilket sedan sprider sig till äggledarna och orsakar inflammation.

Symtom på äggledarinflammation

Några symtom på äggledarinflammation är:

  • Kraftiga smärtor i buken/nedre delen av magen
  • Känslor av tyngd i underlivet
  • Feber och frossa
  • Samlagssmärtor
  • Rikliga flytningar (vita, gröna eller gula) som ibland luktar illa
  • Oregelbunden eller utebliven mens
  • Sveda när man kissar
  • Ledvärk och svullnad
  • Kissnödighet fast man precis kissat

Undersökning och diagnos

När man söker vård med symtom på äggledarinflammation brukar man genomgå en gynekologisk undersökning. I samband med det kan underlivsprover och blodprov tas. Ibland kan man behöva lämna urinprov för att kontrollera om man har några könssjukdomar. I ovanliga fall kan man behöva genomgå en titthålsundersökning för att se att besvären inte beror på andra sjukdomar.

Behandling av äggledarinflammation

Äggledarinflammation brukar behandlas med antibiotika som angriper bakterierna som orsakar inflammationen. Man brukar få antibiotika i minst två veckor. Man kan behöva ta smärtstillande medicin mot smärtorna. Om behandlingen med antibiotika inte börjar ge effekt inom de första dygnen kan man bli inlagd på sjukhus. Man ska undvika att ha samlag under tiden antibiotikabehandlingen pågår. De flesta brukar bli helt friska efter behandling, men det finns risk för skador på äggledarna. Hos vissa personer kan inflammationen leda till varbölder i äggledarna som kan behöva opereras bort.

Förebygga äggledarinflammation

Det går inte att förebygga äggledarinflammation i sig, men eftersom många fall av äggledarinflammation uppkommer som en komplikation till könssjukdomar är det bästa tipset att ha säkert sex. Använd preventivmedel som förhindrar smittor, t ex kondom vid samlag eller slicklapp vid munsex.

Äggledarinflammation och könssjukdomar

Om det visar sig att man har en könssjukdom som t ex klamydia eller gonorré behöver man göra en smittspårning där man behöver berätta om tidigare sexpartners. Syftet är att förhindra spridning av könssjukdomar. Vid en smittspårning kan man välja att själv informera personerna. I annat fall hör vården av sig till dem utan att avslöja vilken av deras sexpartners som varit smittad. Om du har en partner behöver även den personen testas för att utesluta att ni för smittan fram och tillbaka mellan varandra efter att en fått behandling.

Inflammation i äggledaren kan leda till komplikationer

Äggledarinflammation kan göra att man får ärr i äggledarna. Ärren i äggledarna kan göra det svårare för spermier att ta sig in och befrukta ett ägg. Det kan även göra det svårare för ett befruktat ägg att nå livmodern. Ärren gör att det blir svårare att bli gravid och de kan också öka risken för utomkvedshavandeskap när ett befruktat ägg börjar växa utanför livmodern. Det bästa sättet att undvika ärr vid äggledarinflammation är att få behandling tidigt.

När behöver man söka vård?

Om du har symtom på äggledarinflammation bör du kontakta en vårdcentral eller en gynekologisk mottagning. Om du på samma gång har kraftiga magsmärtor, feber och stora flytningar bör du söka vård direkt på en gynekologisk mottagning, vårdcentral, jourmottagning eller akutmottagning.

Annons:

Källor:

1177.se

Läs även

Äggledarinflammation (salpingit, akut bäckeninflammation)
16 juli, 2019 Kvinnans hälsa

Äggledarinflammation (salpingit, akut bäckeninflammation)

Äggledarinflammation, också kallat salpingit eller akut...

Läkemedel mot prostatacancer testas mot covid-19
12 augusti, 2020 Infektioner & Vacciner

Läkemedel mot prostatacancer testas mot covid-19

Forskare menar att ett läkemedel som används vid prosta...

Munskydd ger mindre pet i ansiktet
6 augusti, 2020 Infektioner & Vacciner

Munskydd ger mindre pet i ansiktet

Ny forskning visar att människor som bär munskydd petar...

Annons:
Kvinna och äldre – därför gynnas du av träning!
15 juni, 2020 Kvinnans hälsa

Kvinna och äldre – därför gynnas du av träning!

Att träning är bra för hälsan kan många skriva under på...

Annons:
Covid-test via Doktor24 på Apoteket AB

Covid-test via Doktor24 på Apoteket AB

Apoteket i samarbete med nätläkarföretaget Doktor24 är ...

Värktabletter numera receptbelagda

Värktabletter numera receptbelagda

Från och med den 1 juni kan man inte längre köpa smärts...

Hyperinflammation hos barn efter covid-19-infektion

Hyperinflammation hos barn efter covid-19-infektion

Den senaste tiden har det rapporterats om allvarliga in...

Covid-19 har öppnat upp för hemarbete – bra för miljön

Covid-19 har öppnat upp för hemarbete – bra för miljön

Under covid-19-pandemin har hundratusentals européer up...

Annons:
Världsmiljödagen – pandemin positivt för miljön

Världsmiljödagen – pandemin positivt för miljön

Alla är en del av lösningen, är budskapet från FN på Vä...

Kvinnor löper lägre risk att bli hjärt- och kärlsjuka
28 maj, 2020 Hjärta & Kärl

Kvinnor löper lägre risk att bli hjärt- och kärlsjuka

Kvinnor löper lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukd...

Coronapandemin: Tendens till mindre oro i samhället
14 maj, 2020 Barn & Graviditet

Coronapandemin: Tendens till mindre oro i samhället

Det finns en tendens över tid att svenskarna upplever e...

Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Enkät om antibiotikaanvändning

Hur ser du på antibiotika? Svara på 6 snabba frågor – tar 1 minut!

Till enkäten