Ange ditt sökord

Ett ärrbråck känns som en utbuktning. Ibland behöver det inte behandlas, men vid kraftiga smärtor från bråcket behöver du få vård snabbt. Foto: Shutterstock

Ett ärrbråck känns som en utbuktning. Ibland behöver det inte behandlas, men vid kraftiga smärtor från bråcket behöver du få vård snabbt. Foto: Shutterstock

Ärrbråck – symtom, orsaker och behandling

Ett ärrbråck är ett bråck som kommer efter en tidigare bukoperation. Det uppstår eftersom muskler och bindväv inte läkt ihop ordentligt. Även om en bukoperation går bra och allt sys ihop på rätt sätt blir området permanent försvagat, och risken för att drabbas ärrbråck uppstår. Här kan du lära dig mer om hur ett ärrbråck ser ut och känns, samt hur det behandlas.

Annons:

Hur känns ett ärrbråck och hur ser det ut?

Ett ärrbråck känns som en utbuktning som sticker ut ur huden. Det kan uppstå var som helst i anslutning till ett ärr i huden. Storleken kan variera från någon centimeter till flera decimeter. Bråcket kan leda till tyngdkänsla och spänningskänsla i området.

Orsaker till ärrbråck

Orsaken till ärrbråck är en tidigare operation där bukväggen inte läkt ihop ordentligt. Sårinfektioner och fetma ökar risken för att drabbas. Studier har visat att så många som mellan 11 och 20 procent någon gång drabbas av det efter en operation i buktrakten.

Behandling av ärrbråck

Hos de flesta med ärrbråck orsakar bråcket inte några besvär. Då behövs det inte heller någon åtgärd. Men utan behandling försvinner inte bråcket, och ofta blir det större och större över tid.

Om ärrbråck orsakar besvär som påverkar livskvaliteten går det åtgärda genom en operation. Vid en ärrbråcksoperation sys bukväggen ihop och förstärks med ett plastnät som håller samman den. Operationen kan ske genom en titthålsoperation eller en öppen operation. Valet beror på dina förutsättningar och önskemål.

Återfall och komplikationer

Dessvärre är det vanligt att få återfall när du en gång opererat ett ärrbråck. Det finns också risker för att drabbas av sårinfektioner och brustna blodansamlingar under ingreppet. Med tanke på risken för återfall och komplikationer är det bra att rådgöra med din läkare gällande för- och nackdelarna med operationen. Ett alternativ till operation är att använda en korsett som håller bråcket på plats när du rör dig.

Sök vård vid akuta symtom

Om bukinnehållet som utgör bråcket fastnar kan det leda till kraftiga smärtor och illamående. När detta händer brukar bråcket kännas hårt och svullet. Då är det viktigt att söka akutvård direkt, eftersom den kan krävas en omedelbar operation.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: