
Sömnproblem – vanligaste orsakerna
Sättet vi ser på sömn har förändrats och så även våra sovvanor. Vi har mött en sömnforskare som berättar om vad sömn innebär, vad som är god sömn och hur du kan sova bättre.
Det är inte bara hjärnan som behöver sömn. På natten ägnar sig kroppen åt att reparera och bygga nytt, en förutsättning för att allt ska funka på dagen och klara av stress.
Sättet vi ser på sömn har förändrats och så även våra sovvanor. Vi har mött en sömnforskare som berättar om vad sömn innebär, vad som är god sömn och hur du kan sova bättre.
Sömnstörningar är ett stort problem bland många svenskar och ett växande dilemma för barn- och ungdomar. Behandling online är effektivt, där Learning to Sleep i studier har visat sig ge 94 % förbättrad sömn efter genomgången behandling.
Två gånger årligen ställer vi om klockan vilket innebär att vi behöver anpassa oss till nya rutiner. Men hur påverkar det här egentligen vår hälsa, fysiskt och psykiskt? Snart kan det dessutom vara över, om EU-parlamentet och medlemsstaterna kommer överrens.
I dagens 24-timmars samhälle är det inte konstigt att många någon gång får problem med sömnen. När sömnstörningen påverkar din vardag är det hög tid att söka hjälp.
En helt ny undersökning utförd av Kantar Sifo har kartlagt svenskarnas dåliga sömn, och vad det är vi skyller på när natten inte varit så vilsam som vi hoppats på. De flesta svenskar uppger att de sovit dåligt och skälen är allt från bråk med nära och kära till sexuell rastlöshet och oro för världsläget.
Sverige anses vara världens mest ”icke religiösa” land, men många hittar lugnet och får upplevelser i naturen och kanske ännu mer nu i pandemitider. Naturen är nog på ett sätt vårt drömlandskap. Experter har noterat att vi drömmer mer under pandemin än vad vi brukar. Vi drömmer mer om död, andra platser och djur. Vad beror det på och hur gör man vid återkommande och jobbiga mardrömmar?
Vanligtvis är juletid stressig för många människor. Mycket planering och fix inför och under julhelgen för att infria allas förväntningar. Årets jul kan skapa än mer stress och oro då den troligtvis inte blir som vi hade tänkt oss. De flesta får helt enkelt ställa in sig på en annorlunda jul.
Michael Mosley som vissa av er säkert känner igen som brittisk TV-profil som ställer frågor till experter inom hälsa och medicin. Nu kommer han ut med ytterligare en bok - Mosleys sömnskola - Fyraveckorsprogram till bättre sömn och hälsa. I boken delar han med sig av den senaste vetenskapen kring sömn och egna sömnerfarenheter.
Rebecca är 22 år och är som de flesta unga tjejer. Har många järn i elden, pluggar, gillar att festa och att umgås med sina kompisar. Men där slutar likheterna. Rebecca lider sedan åtta år tillbaka av sömnsjukdomen narkolepsi.
Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som orsakas av en störning i de delar av hjärnan som reglerar sömn och vakenhet. Narkolepsi drabbar både kvinnor och män i alla åldrar, men oftast kommer de första symtomen redan i tonåren.