Fråga Doktorn

Ställ fråga!

Hej, min mamma har Parkinsons, går det att opereras för att minska skakningar? Mvh orolig dotter

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Det finns vissa varianter av skakningar som man kan operera. Detta avgörs förstås i samråd med behandlande neurolog vilken typ av behandling man skall ge.

7 månader 4 veckor sedan

Min väninna fick hjärnskakning för 1 vecka sedan. Kan hon flyga till Spanien om två veckors tid eller bör vi avboka resan? Hon är mycket trött, illamående, har huvudvärk, orkar inte jobba. Hälsningar, Gabriella

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Har man besvär som beskrivs tycker jag att det är lämpligast att stanna hemma, ta det lugnt och se hur det utvecklar sig. 

9 månader 1 vecka sedan

Jag har sedan ett år tillbaka haft ensidig huvudvärk. Ofta dagligen eller väldigt ofta. Huvudvärken sitter i tinningen och det känns som ett molande tryck bakom ögat. Den sidan jag har huvudvärk på har jag även svullet ögonlock, och det har jag nog haft ett par år. Alla mina blodvärden är bra. Jag har även varit hos en ögonspecialist och de har kollat in i ögat samt mätt trycket. Det såg bra ut. Jag har även varit hos en optiker och fått läsglasögon. Varken ögonspecialisten eller optikern kunde förklara svullnaden i ögat. Vem kan jag vända mig till då? Eller ska jag bara släppa det och gilla läget? Tacksam för svar. /Linda 

 
Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Jag tycker du skall gå till den läkare du brukar gå hos och ta ställning om man bör göra en CT, röntgenskikt- eller MR magnetkameraundersökning av skallen för att se om det är något som trycker bakom ögongloben och mot hjärnan eller om det föreligger någon medfödd blodkärlsmissbildning i hjärnan.

9 månader 2 veckor sedan

Hej Min mormor drabbades av ALS när hon blev 60 år, där jag fick se hur sjukdomen förändrade henne över 2 år tills hon gick bort. Hon hade mycket stress under sitt liv och vad jag hört finns det teorier om att denna sjukdom kan vara stressrelaterad. Jag själv har tyvärr stora problem med stress som jag har svårt att jobba bort. Det var ca 10 år sedan min mormor gick bort men jag oroar mig ännu att detta ska drabba mig eller min mamma. Kan det vara ärftligt? Borde jag kolla vidare inom detta? Finns det något man kan göra för att minska risken för dessa typer av sjukdomar? Annika, 47

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Någon entydig faktor som orsak till den här obotliga nervsystemsjukdomen har man inte kunnat påvisa. I Sverige insjuknar ca 200 personer om år i åldrarna 50-70 år. I ett internationellt perspektiv 2 fall per 100 000 personer. Man talar i sig om en familjär variant där en av 10 kan vara ärftlig. Stress är ju sig rent allmänt aldrig av godo om det blir för mycket. Än så länge har vi ju ingenting som vi kan förbygga mot den här sjukdomen. Det finns numera en bromsmedicin Rilutek, som förlänger livet något när man väl drabbats. Det forskas över hela värden kring detta och olika teorier finns varför nervcellerna i vissa områden i hjärnan och nervsystemet förtvinar och dör. 

10 månader 3 veckor sedan

Lider varje natt av starka kramp i vaderna, detta innebär dålig sömn. På vårdcentralen har det diagnosticerats att jag har drabbats av polyneuropati. Är 84 år, enligt läkaren alert som en femtioåring och jag måste leva med dessa problem. Finns det verkligen inget bot jag kan påverka? Är mycket tacksam för svar... Vänlig hälsning, Ella

 
Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Har man fått diagnosen polyneuropati och att man efter konstens alla regler kontrollerat blodprover med B12-vitamiet osv vet vi att det kan vara svårt att bota. Man försöker ju att lindra krampbesvären med att pröva vissa mediciner som man ger vid Parkinsons sjukdom.

Jag vill noga då påpeka att det har inget att göra med om man själv har den sjukdomen eller inte! Det finns några mediciner man kan få på recept. Har det inte prövats tycker jag att du skall tala med behandlande läkare om detta!

11 månader 3 veckor sedan

Hej hej. Jag har en fråga ang Wilsons sjukdom. Hur står risk är det att mitt barn skulle drabbas utav det? Min kusin och min mor har tydligen det. Jag har undersökts för det men det var inget som antydde på det. Min mamma har schizofreni antas det, kan det har kommit ifrån Wilsons? Jag är jätterädd om mitt barn, hur stor risk är det? /Laura, 26 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Wilsons sjukdom innebär att man har en rubbning i omsättningen av koppar i kroppen. Vi får i oss koppar med födan och den omsätts i kroppen för att sedan utsöndras. Då ett ämne som skall binda koppar och stå för utsöndringen hos den drabbade, inte finns i tillräcklig mängd, ökar kopparhalten i kroppen och det kommer så småningom till ett "förgiftningstillstånd", med påverkan på bl.a. levern och hjärnan.
Det är en ärftlig sjukdom av vad vi kallar autosomalt recessivt. Man kan få hjälp med att kontrollera om man är frisk eller om man är friskbärare av genen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, där man gör en gendiagnostik. Om det skulle visa sig att barnet har sjukdomen är det viktigt att man får behandling för att inte utveckla skador i ovan nämnda organ.

1 år 3 månader sedan

Kan vilken läkare som helst begära att ditt körkort dras in, exempelvis på grund av krampanfall, oavsett om du aldrig behandlats för detta av läkaren? Borde det inte krävas att läkaren åtminstone har medhåll från din ordinarie VC-läkare eller neurolog? Axel, 30

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Har man som läkare, i princip vilken som helst, sett att en person har ett krampanfall av epilepsityp har man skyldighet att rapportera detta enligt lagar och förordningar! Givetvis är det viktigt att man säger till patienten att man kommunicerar med behandlande läkare, som då i praktiken kontakter patienten och gör nödvändiga kontroller. Efter ett epileptiskt anfall har man körförbud i två år!

1 år 10 månader sedan

Hej! Har i två månaders tid känt att halva huvudet somnar ibland. Det rör sig om några sekunder ett par gånger i veckan. Jag kan inte finna något mönster i när det händer. Upplever det på samma sätt som när en fot sover fast inte lika starkt. För övrigt är jag fullt frisk. Känner mig inte speciellt stressad och har svårt att tänka mig att det skulle vara psykiskt. Vad kan det bero på? Bör jag söka läkare? /Lisa, 24

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Svårt att säga vad det kan bero på, så jag tycker att du söker läkare för detta där du får berätta om dina symtom, samt att man gör en basal undersökning i första hand. Sedan kanske man avtalar med dig någon form av vidare utredning, beroende vad som framkommer vid samtalat och vid den första undersökningen.

1 år 11 månader sedan

Hej! Jag är en tjej på 19 år som upplever att jag är fumlig i händerna, tappar saker titt som tätt. Hela min vänstra arm brukar somna på nätterna utan anledning, det sticker i nacken och på runt ryggraden samt bränns och sticks på vänster hand lite då och då. Har även haft en dunkande smärta i höger öga några gånger. Min fråga är alltså, kan det vara MS? Känner mig också lite seg i huvudet, tappar bort ord och blir frånvarande. Är lite orolig så tacksam för svar :) Mvh Lisa, 19 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Om du har funderingar kring dina besvär och undrar kring MS är det absolut nödvändigt att du omgående söker läkare. Det är bättre att få visshet oavsett vad det gäller än att man går omkring och undrar vad det kan vara.

1 år 11 månader sedan

Jag har för ca 10 år sen fått diagnosen polyneuropati. Den har långsamt förvärrats och nu undrar jag: kan mina problem med ögonmusklerna bero på detta? Ögonen är ordentligt undersökta hos ögonläkare och det fanns inget fel på dem. Undrar också om det kommit någon ny och förhoppningsvis bättre medicin? Äter Lyrica. Man ser nästan aldrig något om denna sjukdom som tycks vara en folksjukdom.

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Det är alltid beroende på vilken typ av neuropati det handlar om. Det är ju utmärkt att din syn är prima. Det jag funderar över i ditt fall om du har symtom på andra ställen i kroppen, samt om du talat med någon neurog? Om inte, vore det på sin plats att du kom till en sådan kollega.

2 år 5 månader sedan
 

Veckans fråga

Hur less är du på julmusik?

Nyhetsbrev

E-postadress