Ange ditt sökord

Annons:

Vita tänder?

Jag borstar och borstar, men tänderna blir inte vitare för det. Har provat olika tandkrämsmärken med samma resultat. Vad kan jag göra? M.H (Kvinna, 32år)

– Borsta lite mindre eller blek tänderna! Innanför tändernas vita emalj, som är det yttersta lagret, ligger tandens dentin, som är gulfärgat. I dess mitt ligger sedan den röda pulpan med tandroten. Om man borstar tänderna alltför flitigt riskerar man att tunna ut emaljen. Följden blir att det gula dentinet lyser igenom.
– Tittar man på tandemaljen genom ett mikroskop finner man att ytan är ”gropig”. I botten på de små ojämnheterna samlas rester av te, kaffe, rödvin och annat som missfärgar tänderna. Groparna är så mikroskopiskt små att ett tandborststrå aldrig når ner i dem. Däremot kan man komma åt missfärgningen med tandblekning. Den verksamma beståndsdelen i tandblekning är vanligtvis väteperoxid.
– Säkrast är att du vänder dig till din tandläkare i frågor om tandblekning, exempelvis vilken koncentration av väteperoxid som passar just dina tänder.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 26 maj, 2010

Liknande frågor

Munnen & Tänderna

Smärta i tungan

Har senaste 3 veckor haft mycket ont i tungan, ungefär som om jag skulle bränt tungan med för varmt mat. Bara att jag har inte bränt tungan.

Munnen & Tänderna

Beläggning på tungan

Hej, jag har alltid beläggning på tungan samt en infektion i bakre delen av munnen. Tandläkare säger att det inte är något fel, men jag tycker att det är pinsamt på grund av att min andedräkt blir dålig. Använder munskölj och tuggar tuggummi i princip jämt men inget hjälper. Snart ska jag träffa kärleken i mitt liv och behöver verkligen hjälp med detta.

Munnen & Tänderna

Problem med extremt dålig andedräkt

Jag har nu haft dålig andedräkt i två år, jag har varit hos tandläkaren och dem hittar inga problem. Jag borstar med eltandborste, använder tandtråd och har även en tungskrapa. Använder även munskölj. Trots allt detta försvinner inte min dåliga andedräkt! Jag har ofta halsbränna men halsbrännetabletter hjälper inte. Jag är inte förstoppad heller då jag har läst att det kan orsaka dålig andedräkt. Jag har även opererat bort mina halsmandlar då dem skapade problem. Min andedräkt är så dålig att jag har fått tuggummi och minttabletter från främlingar. Jag kan inte prata med någon utan att de håller för näsan, även om det är 4-5 meter mellan oss. Hjälp! /Kvinna, 21 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: