Ange ditt sökord

Annons:

Vill veta mer om rökningens bieffekter

Om man nu är 48 år och har rökt sen 25 och vill sluta röka, hur går man till väga då?
Vad har hänt med mannens lungor under dem 23 åren? vad för konsekvenser hade de blivit om han fortsatt röka tills det blev en livsfarlig effekt på dem?
Skulle bli väldigt glad över att få svar på detta då jag inte är denna 48-åriga man utan en tjej på 15 år som skriver ett hälsoarbete om en rökande man och behöver trovärdig fakta. / Ebba, 15

Genom att välja rökningens effekter som tema för ditt hälsoarbete har du satt fingret på en av de stora sjukdomsframkallande sakerna över hela världen. Ett annat sådant område är låg fysisk aktivitet. Grunden för att lyckas sluta röka är den egna motivationen. Kanske har du genom ditt hälsoarbete sått ett frö som blir starten på en stigande motivation att sluta röka. När man kommit så långt finns det olika former av stöd att få t.ex. hos Vårdcentral eller Sluta Röka Linjen (020 – 84 00 00 eller http://rokfri.vardguiden.se/). Det finns hur mycket som helst dokumenterat om tobakens skadeverkningar men kanske är det mer motiverande för denne 48-årige man att höra om alla positiva saker som kommer med ett rökstopp.

Lycka till med ditt viktiga hälsoarbete, PÅL

Annons:

Den här frågan handlar om:


Uppdaterad: 10 september, 2012 Publicerad: 10 september, 2012

Liknande frågor

Rökavvänjning

Behöver hjälp med att sluta röka

Jag har en fråga om rökning. Jag kan  ibland vara utan cigaretter, men faller tillbaka i rökningen igen. Mina uppehåll har varit allt från 5 till 40 dagar . Rökt i 15 år, började röka när jag var ca 50år. Finns det något läkemedel som kan hjälpa den första tiden?

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: