Ange ditt sökord

Annons:

Hur kommer jag ur mitt beroende av nikotintuggummi?

Hej! Har inte rökt på c:a 15 år, men använder nu nicotintuggumi. det har gått så långt att jag tuggar från det jag vaknar till jag går till sängs. Hur kan jag komma ur detta beroende? Tackar på förhand! Lars, 59

Det finns inga stora vetenskapliga studier vad gäller behandling vid beroende av nikotinersättningsmedel. Liksom vid andra beroendetillstånd är grunden för att lyckas den egna motivationen. Nikotinberoende är för de allra flesta ett mycket starkt beroende varför det utöver den egna motivationen ofta även behövs motiverande stöd samt läkemedel.

Jag har med framgång behandlat ett antal patienter med långvarigt beroende av nikotinersättningsmedel med Champix som blockerar nikotinreceptorer (platserna där nikotinet utövar sin effekt) i hjärnan samtidigt som det stimulerar dessa svagt. Dessa patienter har upplevt att Champix varit ett mycket bra stöd.

Då Champix ingår i rabattsystemet endast vid ett rökstopp har de själva fått betala hela kostnaden för läkemedlet som är cirka 25 kronor/dag. Kontakta din läkare med önskemål om stöd för att kunna sluta med nikotintuggummi.

Mvh, PÅL

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 10 september, 2012

Liknande frågor

Rökavvänjning

Behöver hjälp med att sluta röka

Jag har en fråga om rökning. Jag kan  ibland vara utan cigaretter, men faller tillbaka i rökningen igen. Mina uppehåll har varit allt från 5 till 40 dagar . Rökt i 15 år, började röka när jag var ca 50år. Finns det något läkemedel som kan hjälpa den första tiden?

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: