Ange ditt sökord

Annons:

Vill få min 16-åriga dotter att sluta röka

Min 16-åriga dotter har börjat röka, vilket jag vill stoppa innan hon blir för tungt beroende.
Funderar på att motivera henne med att ge henne en lockande summa pengar på hennes 18-årsdag om hon omgående slutar och inte tar ett bloss till innan dess. Eftersom hon ständigt ljuger kan jag inte lita på vad hon säger så jag undrar om det finns någon typ av test för att se om man röker, blodprov, urinprov eller dyligt. Var kan de i så fall tas och hur ofta måste de tas för att kontrollera att personen inte röker?
Mamman (kvinna 57år)

Kotinin som är en nedbrytningsprodukt från nikotin kan mätas i saliv, plasma och urin men detta görs vanligtvis endast i samband med forskning kring nikotinberoende. Halveringstiden (=den tid som det tar att halvera koncentrationen av ett visst ämne) för kotinin är 15-20 timmar men då mycket små mängder kan mätas kan det spåras upp till en vecka efter senaste röktillfälle. I samband rökning ökar mängden kolmonoxid i utandningsluften vilket är betydligt enklare att mäta men detta normaliseras betydligt fortare efter senaste cigaretten.

Det är mycket bra att du är tydlig i ditt ställningstagande mot din dotters rökande. Hur du ska göra för att ha störst chans att din dotter inte utvecklar ett nikotinberoende är svårt att ge något råd om. Din tanke kring testning är inget som normalt används i den vanliga sjukvården och fordrar att din dotter gör det frivilligt. Dessutom blir det sannolikt dyrt då du själv måste stå för alla kostnader som är förenat med testerna. Har du pratat med hennes kompisars föräldrar? Det är bra att du tidigt reagerat på din dotters rökande då vissa personer mycket snabbt blir nikotinberoende. Tobaksbolagen har tillsatt bl.a ammoniak i såväl cigaretter som snus då detta gör att fler blir beroende och att detta sker snabbare.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Rökavvänjning

Behöver hjälp med att sluta röka

Jag har en fråga om rökning. Jag kan  ibland vara utan cigaretter, men faller tillbaka i rökningen igen. Mina uppehåll har varit allt från 5 till 40 dagar . Rökt i 15 år, började röka när jag var ca 50år. Finns det något läkemedel som kan hjälpa den första tiden?

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: