Ange ditt sökord

Annons:

Varför ska man sluta röka?

Kvinna (22) En liten fråga, varför ska man sluta röka?

Om du röker och vill sluta måste du själv identifiera vad som kan motivera dig. Vanliga skäl som unga kvinnor anför till mig är de tycker att rökningen påverkar deras hy negativt, att det är ”ofräsht”, att de inte vill utsätta ett framtida barn för detta vare sig under fostertiden eller efter födelsen och att det är dyrt. Andra anger att de tror att det är lättare för en icke-rökare att få ett arbete vilket troligen är riktigt då alltfler arbetsgivare blivit medvetna om produktionsbortfallet vid rökpauser och den förhöjda sjukfrånvaron hos rökare. Hos något äldre män och kvinnor så är också den framtida hälsan liksom hänsyn till omgivningen ett vanligt argument. Det finns också de som tröttnat på att betala för att försämra sin hälsa.

Mvh

PÅL

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 1 september, 2009

Liknande frågor

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: