Ange ditt sökord

Annons:

Varför nikotin när jag ska sluta röka?

Jag förstår inte en sak, om jag ska sluta röka så vill man att jag ska få i mig nikotin? Nikotintuggumin och nikotinplåster? Innehåller även Champix nikotin? Hur kan det vara logiskt att jag ska stoppa i mig nikotin när jag behöver sluta? Om jag är alkoholist ska jag väl inte dricka alkohol om jag ska sluta? Iréne, 50 år

Iréne,
Nikotinersättningsmedel (NRT=nicotine replacement therapy) är precis som namnet antyder läkemedel som används för att ersätta nikotinet i cigaretterna så att en rökare lättare kan bli av med alla de övriga i tobaksröken skadliga ämnen. Under tiden med NRT kommer förhoppningsvis rökaren även hantera andra, icke nikotinberoende, delar som är kopplade till rökningen. Nikotinersättningsmedlena har varit och är ett stöd för många som vill sluta röka. Nästa generation av rökstoppsläkemedel är Zyban (bupropion) som är ett receptbelagt läkemedel med i dubbelblinda studier bättre effekt än NRT trots att vi ännu inte vet den exakta verkningsmekanismen.
I sin målsättning att finna ännu effektivare läkemedel som stöd att uppnå rökfrihet fick ett antal mycket duktiga forskare av läkemedelsbolaget Pfizer i uppdrag att i detalj kartlägga nikotinets verkningsmekanismer i hjärnan samt ta fram ett läkemedel som blockerade nikotinets effekter i hjärnan (sk. antagonist) samtidigt som det svagt skulle stimulera (sk. partiell agonist) dessa delar. Tanken var att personen som tog Champix inte skulle uppleva någon effekt av nikotinet men samtidigt inte bli alltför abstinent. Drygt tolv år senare blev Champix (varenicline) tillgängligt för läkarkåren att använda som det hitintills mest effektiva rökstoppsmedlet.
Mvh.
PÅL

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 9 januari, 2012

Liknande frågor

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.