Ange ditt sökord

Annons:

Varför kan min son inte vaccinera sig mot gula febern när han ska resa och har sedan tidigare psoriasis?

Min son har psoriasis och ska resa till Tanzania, varför kan han inte vaccineras mot gula febern? Finns det något annat han kan göra för att skydda sig mot smitta? / Kvinna 50 med yngre son

Enbart psorisis är inget skäl att inte vaccinera för gula febern. Det är ett levande vaccin, så den som har ett påverkat immunförsvar skall noga samråda med sin läkare om eventuell vaccination. För en psoriatiker kan det vara en av de läkemedelsbehandlingar som kan påverka immunförsvaret. Men bara psoriasis i sig är alltså inget skäl. Att sen individer med psoriasis skall vara försiktiga med klorokinbehandling mot malaria är en annan historia.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Hud & Hår

Hur hög SPF behöver jag ha?

Hur hög SPF bör man använda för att garantera att man är skyddad hela sommaren?

Hud & Hår

Är det skadligt med fotmask?

Jag skulle vilja använda en exfolierande fotmask för mina torra fötter så de är lena och fina lagom till sommaren. Jag har dock läst recensioner som menar att det skadar fötterna i längden, är detta sant? Vad skulle jag i så fall kunna använda istället?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: