Ange ditt sökord

Annons:

Varför har jag områden i mitt ansikte som inte får någon solbränna?

Förra sommaren så upptäckte jag att jag hade ställen i mitt ansikte som inte fick någon färg när jag solade. Jag tänkte inte mer på det, men sedan så åkte vi till Bulgarien en vecka och jag blev jätte brun men jag hade fortfarande ställen i ansiktet som inte fick någon färg. Vad kan detta bero på? Mår dåligt av dom. Tack på förhand! Lena, 25

Här finns två vanliga förklaringar och för att veta vilken som gäller dig måste man få träffa dig.

Du kan ha ett eksem som "stör" pigmentcellerna så att de inte producerar pigment.

Eller har du den sjuka som heter vitiligo, där kroppens immunsystem angriper pigmentcellerna så att de förstörs. Du bör söka hjälp - först hos din Husläkare som kan ställa diagnos.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Hud & Hår

Hur undviker jag soleksem under resan?

Äntligen kan jag få resa utomlands igen, var så länge sen! Jag har inte har vistats speciellt mycket i den starka solen de senaste två åren och vill därför inte riskera att bränna mig. Jag har även tidigare fått soleksem emellanåt, trots att jag smörjer in mig med solkräm med SPF 30. Hur kan jag undvika att få soleksem? Och hur kan jag hjälpa huden att återhämta sig på bästa sätt efter solen?

Hud & Hår

Tips på produkter för känslig hud?

Jag får under vintermånaderna väldigt torr hud, både i ansiktet och på kroppen. Jag har testat många olika ansiktskrämer och bodylotions men har inte hittat något som riktigt fungerar. Jag har ganska känslig hud och tål inte krämer som har för mycket parfym i sig. Har du några tips på vad som skulle kunna hjälpa?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: