Ange ditt sökord

Annons:

Varför är det svårt att sluta röka?

Jag har en uppgift i skolan att skriva om varför det är svårt att sluta röka. Jag vet att det har med nikotin att göra men skulle vilja veta mer. Tack för svar. Elin

Elin,
Nikotinet som finns i tobak är en starkt beroendeframkallande drog. Graden av beroende anses vara mellan den av amfetamin och LSD. För att öka graden av beroende och på så sätt få fler kunder har tobaksbolagen manipulerat tobaken i både cigaretter och snus med olika tillsatser. En av dessa tillsatser är ammoniak som påverkar surhetsgraden och därmed upptaget i kroppen. Våren 1994 när direktörerna för de sju stora tobaksbolagen under ed vittnade i kongressens utskottsförhör framkom en lista på drygt 700 tillsatser. När beroendet utvecklats krävs tillförsel av nikotin för att personen ska kunna fungera normalt och för att slippa abstinensbesvär. Dessutom tillkommer ett psykologiskt och socialt beroende.
Mvh,
PÅL

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 9 januari, 2012

Liknande frågor

Rökavvänjning

Behöver hjälp med att sluta röka

Jag har en fråga om rökning. Jag kan  ibland vara utan cigaretter, men faller tillbaka i rökningen igen. Mina uppehåll har varit allt från 5 till 40 dagar . Rökt i 15 år, började röka när jag var ca 50år. Finns det något läkemedel som kan hjälpa den första tiden?

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: