Ange ditt sökord

Annons:

Vad sker i kroppen efter p-piller stopp och till följd utav detta varför får en del kvinnor acne som biverkning?

HJÄLP! När återställer sig kroppen efter p-piller stopp?

Jag har ätit p-piller i 4 år (19-23 år) och innan jag började äta yasmine p-piller så hade jag inga problem med min hy, dvs acne. Dock efter ca 2 månader efter p-piller stopp så började jag att få probelm med acne. Jag vill påpeka att yasmine var INTE utskriven till mig för att behandla acne!

Personligen så ligger acne inte i arv hos varken mina föräldrar eller mor-/farföräldrar och jag har redan gått igenom min pubertet med tonårsfinnar och blev kvitt dessa innan jag började med p-piller.

Efter att ha varit i kontakt med läkare och gjort en del egen "research" så ser jag en klar samband med acne och avlsutat p-piller behandling. Men det finns fortfarande en fråga som är obesvarad och den är;

Vad sker i kroppen efter p-piller stopp och till följd utav detta varför får en del kvinnor acne som biverkning? När förväntas kroppens egen hormonella balans att återställa sig? - medecinska termer är mer än välkomna.

Jag förstår att det är vädligt individuellt från fall till fall.

Ytterst tacksam för svar! Jess (Kvinna, 23år)

Eftersom akne är en hormonberoende sjukdom är det inte ovanligt att det blir mer akneaktivitet i samband med ppiller. Kroppens hormonella balans är nog återställd hos dig men det kan ta längre tid för talgkörtelapparaten att komma till ro. Det förekommer också att akne inte startar (eller återkommer) förrän senare i livet. Hur detta styrs i detalj vet vi inte. Om du har besvär av din akne tycker jag du skall söka hjälp.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Hud & Hår

Produkter för torr hårbotten

Nu börjar kylan närma sig vilket för mig innebär torr hårbotten. I och med att jag tidigare haft komplikationer med hyn så är jag varsam med att använda mig utav allergivänliga hårprodukter. Produkterna har funkat bra, men jag behöver tips på återfuktande produkter för hårvård som specifikt lindrar detta besvär.

Hud & Hår

Varfyllt sår

Hej, Jag har ett litet sår (ca 3-4 mm diameter) som sitter långt bak i ljumsken (i princip utanför yttre blygdläppen, men fortfarande i ljumsken) som inte vill läka. Jag har haft det i cirka 6 månader. Av och till läker det ihop, men sedan så blir det en liten varfyllnad och den spricker och så börjar det om igen. Runtomkring sårhålan är det ganska förhårdnat under huden. Jag är säker på att det inte är någon sexuellt överförbar sjukdom! Några tips? Ska jag söka vård, antibiotika?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.