Ange ditt sökord

Annons:

Vad kan jag göra?

min son 27 är har insjuknat i psykos i augusti, han saknar fortfarande sjukdomsinsikt, säger att han "skiter i vad doktorn säger" och att han har ett tragiskt liv.....när han togs in på psyket var han så paranoid så han trodde att hjärnröntgen var en giljotin, han har ej använt droger men har dålig självkänsla och dricker mycket på helgerna, "det finns ju inget annat att göra"säger han... Vad kan jag göra? Berit, 53 år

En psykos kan vara av övegående natur eller början på ett kroniskt sjukdomstillstånd dvs schizofreni. Schizofreni kan ha olika typer av förlopp. Vid insjuknande är det viktigt att man gör en grundlig utredning och sätter in behandling. Precis som du beskriver så är det vanligt att den som är sjuk inte inser det själv och därför inte medverkar i sin egen vård. Det du som anhörig kan göra är förstås att vara ett stöd i den här processen. Det kan vara en svår uppgift och för att få det stöd du behöver och har rätt till så är en bra väg att ta kontakt med en patient och anhörigförening där man ju har lång erfarenhet att av att infomera och vägleda patienter och anhöriga till psykossjuka. www.schizofreniforbundet.se

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 1 november, 2011

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: