Ange ditt sökord

Annons:

Vad händer vid ångest och panikattacker?

Vad exakt är det som sker i kroppen när man upplever ångest och panik attacker? Hur går processen i kroppen till innan man upplever panikattack? Amelia, 17 år

En panikattack är en kroppslig reaktion som ska förbereda individen för att fly eller slåss, ("fight or flight").Psykologisk väcks ett starkt obehag, och en vaksamhet och rädsla för vad som ska hända. Fysiologiskt innebär det en aktivering av det autonoma nervsystemet och en aktivering av den sk HPA-axeln med stegrade cortisolnivåer och minskad smärtkänslighet. Beteendemässigt innebär det att man upphör med en pågående aktivitet och man får ett flyktbeteende. När flykt inte är möjlig infinner sig ett aggressivt försvarsbeteende eller underkastelse. Vid ett påtagligt hot, tex om någon hotar en med ett vapen, en rasande kamphund som rusar emot en, då upplevs panikreaktionen som begriplig. Om den å andra sidan uppstår utan att ett hot föreligger så kan det innebära att man blir rädd för själva den kroppsliga reaktionen som upplevs som obegriplig och skrämmande.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 12 december, 2011

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: