Ange ditt sökord

Annons:

Vad händer med kroppen efter ett rökavslut?

Ska försöka övertala min man om att sluta röka och vill veta vad som händer med kroppen efter rökavslut. Hur lång tid det tar innan ex lukt etc kommer tillbaka m.m.? / Kvinna, 35

Din man borde vara mycket glad åt att du bryr dig om hans hälsa men det är inte alla rökare som visar uppskattning över sådan omsorg. Hur du ska få honom motiverad att sluta utan att han uppfattar din omtanke som ”tjat” är du bäst skickad att bedöma.

Ett rökstopp är förenat med en rad positiva hälsoeffekter. Som du nämner är förbättrat luktsinne ofta en sådan effekt men det går inte för en enskild individ säga säkert när detta blir verklighet. Utöver vetskapen om positiva hälsoeffekter kan det många gånger vara bra att tydliggöra även andra positiva effekter. Ett sådant sätt kan vara att spara samma summa som rökningen kostat på ett separat konto att använda vid nästa semester.

Mvh, PÅL

Annons:

Den här frågan handlar om:


Uppdaterad: 10 september, 2012 Publicerad: 10 september, 2012

Liknande frågor

OK att snusa vid halsont?

Spelar det någon roll om man snusar samtidigt som man har ont i halsen? Det gör ont när jag sväljer och har haft problem med det i ungefär 5-6 dagar. Min fråga är om snuset kan ha någon påverkan på att det tar lite längre tid att bli frisk eller spelar det ingen som helst roll?

Rökavvänjning

Behöver hjälp med att sluta röka

Jag har en fråga om rökning. Jag kan  ibland vara utan cigaretter, men faller tillbaka i rökningen igen. Mina uppehåll har varit allt från 5 till 40 dagar . Rökt i 15 år, började röka när jag var ca 50år. Finns det något läkemedel som kan hjälpa den första tiden?

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: