Ange ditt sökord

Annons:

Vad är Pityriasis rosea och hur lång tid tar det att slå ut det?

Hej. Jag var till vårdcentralen igår eftersom jag fått utslag på magen och ytterst lite på nedre ryggen. Hon sa att det var Pityriasis rosea, men hon hittade ingen stor medaljong, som man brukar göra. Kan det vara något annat liknande? Påminner lite om myggbett, men det har ju spridit sig lite sen jag först upptäckte dom. Hur lång tid tar det att slå ut helt om det är Pityriasis rosea? Finns det någon salva eller tabletter man kan ta för att göra att det "läker" bort snabbare? / Robin, 24 år

Man ser inte alltid den s.k. primärmedaljongen vid pityriasis rosea. Det myggbettsilknande du beskriver låter dock inte typiskt. Pityriasis rosea brukar blir runda, småfjällande fläckar, på ryggen ofta lite ovala. Vanligen klingar en Pityriasis rosea bort på ca 6 veckor. Och det finns inget som snabbar på förloppet.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Hud & Hår

Produkter för torr hårbotten

Nu börjar kylan närma sig vilket för mig innebär torr hårbotten. I och med att jag tidigare haft komplikationer med hyn så är jag varsam med att använda mig utav allergivänliga hårprodukter. Produkterna har funkat bra, men jag behöver tips på återfuktande produkter för hårvård som specifikt lindrar detta besvär.

Hud & Hår

Varfyllt sår

Hej, Jag har ett litet sår (ca 3-4 mm diameter) som sitter långt bak i ljumsken (i princip utanför yttre blygdläppen, men fortfarande i ljumsken) som inte vill läka. Jag har haft det i cirka 6 månader. Av och till läker det ihop, men sedan så blir det en liten varfyllnad och den spricker och så börjar det om igen. Runtomkring sårhålan är det ganska förhårdnat under huden. Jag är säker på att det inte är någon sexuellt överförbar sjukdom! Några tips? Ska jag söka vård, antibiotika?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.