Ange ditt sökord

Annons:

Vad är Pityriasis rosea och hur lång tid tar det att slå ut det?

Hej. Jag var till vårdcentralen igår eftersom jag fått utslag på magen och ytterst lite på nedre ryggen. Hon sa att det var Pityriasis rosea, men hon hittade ingen stor medaljong, som man brukar göra. Kan det vara något annat liknande? Påminner lite om myggbett, men det har ju spridit sig lite sen jag först upptäckte dom. Hur lång tid tar det att slå ut helt om det är Pityriasis rosea? Finns det någon salva eller tabletter man kan ta för att göra att det “läker” bort snabbare? / Robin, 24 år

Man ser inte alltid den s.k. primärmedaljongen vid pityriasis rosea. Det myggbettsilknande du beskriver låter dock inte typiskt. Pityriasis rosea brukar blir runda, småfjällande fläckar, på ryggen ofta lite ovala. Vanligen klingar en Pityriasis rosea bort på ca 6 veckor. Och det finns inget som snabbar på förloppet.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: