Ange ditt sökord

Annons:

Vad är mitt första steg i ett nytt liv som blivande icke-rökare?

Jag har rökt i över 50 år och undrar vilka de risker som finns eller vad som kan ha hänt med min kropp. Vad jag har förstått så har rökningen förstört min kondition. Men vad händer med mina inre organ. Vill bli övertygad av de dåliga konsekvenserna av den handling jag gjort att börja röka och vill nu sluta röka. Vad är mitt första steg i sådant fall anser du att jag ska göra? /Bertil, 50

Din vilja att sluta röka är grunden för ett framgångsrikt rökstopp och förbättrad hälsa. Studier visar att röksstopp har hälsoeffekter redan på kort sikt med normalisering av viktiga fysiologiska funktioner, att det redan inom första året ger betydande hälsovinster och att det på lång sikt ger mycket stora hälsovinster med minskad risk för ett antal sjukdomar, höjd livskvalitet, ökat hälsomedvetande och vunna levnadsår.

Du kan vända dig till t.ex. din Vårdcentral eller Sluta Röka Linjen (020 – 84 00 00 eller http://rokfri.vardguiden.se/) och där få stöd i form av motiverande samtal.

Om du därutöver får stöd av läkemedel ökar dina chanser i än högre utsträckning att du ska bli rökfri. De läkemedel som finns på svenska marknaden är nikotinersättningsmedel som finns i flera olika former samt de receptbelagda läkemedlena Zyban (bupropion) och Champix (varenikline). När dessa tre principiellt olika läkemedel har jämförts i stora studier har Champix varit det mest effektiva.

Mvh, PÅL

Annons:

Den här frågan handlar om:


Uppdaterad: 10 september, 2012 Publicerad: 10 september, 2012

Liknande frågor

Rökavvänjning

Behöver hjälp med att sluta röka

Jag har en fråga om rökning. Jag kan  ibland vara utan cigaretter, men faller tillbaka i rökningen igen. Mina uppehåll har varit allt från 5 till 40 dagar . Rökt i 15 år, började röka när jag var ca 50år. Finns det något läkemedel som kan hjälpa den första tiden?

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: