Vad är mitt första steg i ett nytt liv som blivande icke-rökare?

Vad är mitt första steg i ett nytt liv som blivande icke-rökare?

Vad är mitt första steg i ett nytt liv som blivande icke-rökare?

Jag har rökt i över 50 år och undrar vilka de risker som finns eller vad som kan ha hänt med min kropp. Vad jag har förstått så har rökningen förstört min kondition. Men vad händer med mina inre organ. Vill bli övertygad av de dåliga konsekvenserna av den handling jag gjort att börja röka och vill nu sluta röka. Vad är mitt första steg i sådant fall anser du att jag ska göra? /Bertil, 50

Din vilja att sluta röka är grunden för ett framgångsrikt rökstopp och förbättrad hälsa. Studier visar att röksstopp har hälsoeffekter redan på kort sikt med normalisering av viktiga fysiologiska funktioner, att det redan inom första året ger betydande hälsovinster och att det på lång sikt ger mycket stora hälsovinster med minskad risk för ett antal sjukdomar, höjd livskvalitet, ökat hälsomedvetande och vunna levnadsår.

Du kan vända dig till t.ex. din Vårdcentral eller Sluta Röka Linjen (020 – 84 00 00 eller http://rokfri.vardguiden.se/) och där få stöd i form av motiverande samtal.

Om du därutöver får stöd av läkemedel ökar dina chanser i än högre utsträckning att du ska bli rökfri. De läkemedel som finns på svenska marknaden är nikotinersättningsmedel som finns i flera olika former samt de receptbelagda läkemedlena Zyban (bupropion) och Champix (varenikline). När dessa tre principiellt olika läkemedel har jämförts i stora studier har Champix varit det mest effektiva.

Mvh, PÅL

 

Veckans fråga

Har du drabbats av influensan än i år?

Nyhetsbrev

E-postadress