Ange ditt sökord

Annons:

Urticaria (Nässelfeber)

Hej. Jag fick urticaria (nässelfeber) i början av sommaren. Hudläkaren sa att jag är allergisk mot benzocain (som finns i Bafucin) och gav mig antihistaminer (Acura 10 mg) men efter en veckas behandling har urticarian blivit värre. Det kommer på morgonen på benen, knä, armbåge, handled, fötterna och försvinner efter några timmar. Jag trodde att om det är histaminrelaterad allergi skulle medicinen agera snabbt. Kanske mitt immunsystem reagerar på någonting annat, då det är första året jag bor i Sverige och jag har aldrig varit allergisk förut. Vad rekommenderar ni? Hur kan jag få ett besök hos en allergolog? Sylvie 29

Urtikaria, nässelutslag, är förvisso histaminutlöst och du har tydligen fått ett skov av akut urticaria. De vanliga utlösande orsakerna är infektioner (varför åt du Bafucin?), läkemedel, vissa födoämnen men oftast kan vi inte identifiera den utlösande orsaken. I de flesta fall är detta ett bekymmer som försvinner inom ett par veckor. I avvaktan på det är det viktigaste att veta att detta inte är farligt, du bör undvika läkemedel som innehåller salicylsyra och du skall ta tillräckligt mycket antihistamin. Av Acura som du fått kan du dubbla dosen. Det kan också vara lönt att kombinera flera olika antihistaminer, för ett enda räcker inte alltid. Ta kontakt med din hudläkare.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Anders Hallén
Hud, sex och samliv
Uppdaterad: 26 juli, 2016 Publicerad: 26 juli, 2016

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: